Særdomstoler er domstoler som treffer avgjørelser på et avgrenset område og derfor ikke hører til de alminnelige domstoler. Det er få særdomstoler i Norge. Disse er først og fremst Arbeidsretten, jordskifterettene, konsulrettene i utlandet og Riksretten. Dessuten finnes det såkalte overordentlige (ekstraordinære) domstoler som blir nedsatt etter domstolloven av 13. august 1915 nr. 5 § 29.

Mens reglene om de alminnelige domstoler fins i domstolloven, står reglene om særdomstoler dels der og dels i egne lover. Bestemmelser om Arbeidsretten står i arbeidstvistloven av 27. januar 2012 nr. 9 og regler om jordskifterettene i jordskiftelova av 21. juni 2013 nr. 100. Reglene om konsulrettene i utlandet står i domstolloven §§ 50 og 51, mens Riksretten er hjemlet i Grunnloven §§ 86 og 87 og i riksrettergangsloven av 5. februar 1932 nr. 2.

Trygderetten er ikke en særdomstol (og heller ikke noen domstol), men et domstollignende forvaltningsorgan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg