Søtstoffer
Søtstoffer brukes som erstatning for sukker i mat. Bildet viser søtningstabletter som brukes til te.
Søtstoffer
Av .

Søtstoffer er naturlige og ikke-naturlige, syntetisk fremstilte stoffer som gir søtsmak og kan benyttes som alternativ til sukker.

Faktaboks

Uttale

s'øtståffe(r)

Naturlige søtstoffer

Sukkerarter og sukkeralkoholer er naturlige søtstoffer som har svakere eller omtrent samme søthet som vanlig sukker, og som derfor tilfører energi i tilsvarende mengder. Stoffene brukes omtrent som sukker, for eksempel i kaker og desserter. Eksempler på slike stoffer er sorbitol (E 420), xylitol (E 967) og maltitol (E 965). Stoffene er ikke lenger regnet som egnet for diabetikere. Stoffene er mer tannvennlige enn sukker, men i større mengder kan de virke lakserende, og varer hvor søtstoffet utgjør mer enn ti prosent av produktet, skal merkes.

Ikke-naturlige, syntetiske søtstoffer

De intenst søte søtstoffene som tidligere gjerne ble kalt «kunstige søtstoffer» omfatter stadig flere stoffer. Disse har en mye høyere søthet enn sukker (syklamat 30 ganger, aspartam og acesulfam 200 ganger og sakkarin 300–500 ganger søtere enn sukker) og benyttes derfor bare i små mengder for å oppnå ønsket søthet i produktet. De gir ikke energi og blir derfor benytta i enkelte sukkerfrie, energireduserte produkter. De intense søtstoffene kan ikke erstatte sukker der det er behov for konsistens eller volum, som i kakebaking. Enkelte av søtstoffene er lite varmestabile og blir ødelagt om de kokes eller stekes.

Ikke-naturlige søtstoffer påvirker ikke kroppen negativt. Enkelte søtstoffer kunne vært skadelige i svært store mengder, men dette er langt mer enn de mengdene som er tillatt i mat og drikke.

Siden det er gjort lite forskning på søtstoffer og små barn, er ikke-naturlige søtstoffer og en rekke andre tilsetningsstoffer ikke tillatt i mat som er beregnet til barn under tre år.

Naturlige og ikke-naturlige søtstoffer godkjent i Norge og EU

E-nummer Navn
E 950 Acesulfam K
E 951 Aspartam
E 952 Syklaminsyre
E 952 Kaliumsyklamat
E 952 Kalsiumsyklamat
E 952 Natriumsyklamat
E 953 Isomalt
E 954 Sakkarin
E 954 Kaliumsakkarin
E 954 Kalsiumsakkarin
E 954 Natriumsakkarin
E 955 Sukralose
E 957 Taumatin
E 959 Neohesperidin DC
E 960a–c Steviolglykosider (stevia)
E 961 Neotam
E 962 Salt av aspartam-acesulfam
E 964 Polyglysitolsirup
E 965 Maltitol
E 965 Maltitolsirup
E 966 Laktitol
E 967 Xylitol
E 968 Erytritol
E 969 Advantam

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg