Røntgenium er et radioaktivt grunnstoff med atomnummer 111 og atomsymbol Rg. Det finnes ikke i naturen, men har blitt fremstilt ved kjernereaksjoner. Røntgenium antas å høre til i gruppe 11 i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale

røntg'enium

Engelsk navn
roentgenium
Relativ atommasse
280,16447

Isotoper

Røntgenium har ingen stabile isotoper, men det er registrert 5 radioaktive (ustabile) isotoper med massetall 272, 274, 278, 279 og 280. Halveringstiden er noen millisekunder for de fleste, men den lengstlevende isotopen, 280Rg, har en halveringstid på 3,6 sekunder.

Kjemiske egenskaper

Røntgenium antas å være homolog av gull, men fordi det bare har blitt fremstilt noen få atomer av stoffet, er ikke de kjemiske egenskapene undersøkt.

Historikk

Røntgenium ble fremstilt første gang i november 1994 ved å bestråle vismut-isotopen 209Bi med 64Ni-ioner. Ved kjernereaksjonen kald fusjon ble det observert to nye atomer etter bestråling i 5,9 døgn, og reaksjonen kan beskrives med denne reaksjonsligningen:

209Bi + 64Ni → 272Rg + n

Røntgenium-atomene ble identifisert ved alfa-desintegrasjon av produktkjernen, der flere alfastrålinger med energier mellom 10,40 og 11,37 MeV ble målt og en kort halveringstid på 1,6 millisekunder, ble registrert.

Reaksjonen ble utført ved tungioneakseleratoren til forskningsinstituttet GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) i Darmstadt, Tyskland. Navnet røntgenium ble foreslått fordi man mente at oppdagelsen skjedde nøyaktig 100 år etter Wilhelm Röntgens oppdagelse av den strålingen som etterhvert ble kalt røntgenstråler. Den internasjonale union for ren og anvendt kjemi, IUPAC, fant ikke kriteriene for godkjennelse av en oppdagelse oppfylt, så navneforslaget for det nye grunnstoffet måtte vente.

For å bekrefte de oppnådde resultatene ble det gjort et nytt eksperiment ved GSI i 2000 for å få flere data på reaksjonen og desintegrasjonsmønstret. Det ble som før brukt et vismut-target som ble bestrålt med nikkelioner – denne gangen i 13 døgn. En forbedring ble gjort ved at en elektrisk krets ble koblet inn og stoppet Ni-strålen fra akseleratoren i løpet av 50 mikrosekunder etter at et innplantert atom var registrert. Dermed ble bakgrunnsstrålingen redusert, og den ventende kjeden av alfa-desintegrasjoner ble målt mer nøyaktig. I løpet av eksperimentet ble tre atomer registrert, og desintegrasjonskjeden fra hver av dem ble målt i full lengde. Resultatet var at observasjonene fra det første eksperimentet ble bekreftet, og i tillegg fikk man nye og bedre data på desintegrasjonskjeden som starter fra 272Rg.

I en felles arbeidsgruppe av IUPAC og IUPAP, kalt JWP, ble det i 2003 bekreftet at GSI-gruppen ledet av den tyske fysikeren Sigurd Hofmann skulle godkjennes som oppdagere av grunnstoffet med atomnummer 111, og det fikk det tidligere foreslåtte navnet røntgenium.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

røntgenium
Elektronkonfigurasjon
[Rn]5f¹⁴6d¹⁰7s¹

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg