Rømmegrøt
Rømmegrøt serveres ofte med smørøye, sukker og kanel med spekemat og flatbrød ved siden av.
Av /MatPrat.

Rømmegrøt er en grøt som kokes på rømme (syrnet fløte), spedd med hvetemel og melk. Det er vanlig å koke rømmen sammen med litt av melet, helt til fettet begynner å skilles ut av rømmen. Dette fettet tas ut og serveres varmt ved siden av.

Rømmegrøt er en sterk representant for norsk mattradisjon, først og fremst som festmat.

Tilbehør

Tradisjonelt tilbehør til rømmegrøt er sukker, kanel og melkefett eller smør. Spekemat som fenalår, spekeskinke og spekepølse spises gjerne ved siden av, sammen med flatbrød.

Det finnes også lokale tradisjoner der fisk spises sammen med grøten. Dette er gjerne ferskvannsfisk, for eksempel rakfisk eller varmrøkt røye eller ørret.

Utbredelse og historikk

Rømmegrøt var festmat og ble servert til både bryllup, barsel, gravøl og andre markeringer, for eksempel som slåttegraut og til sankthans. Tradisjonen med å servere rømmegrøt blir holdt levende i mange bygder over hele landet, men forbindes nok helst med østlandsbygdene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg