Rypesniper er en familie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Familien består av fire arter som alle har sin utbredelse i Sør-Amerika. Rypesnipene har en kroppsbygning som gjør at de kan minne om hønsefugler. Deres plassering i det systematiske hierarkiet viser imidlertid liten grad av innbyrdes slektskap med hønsefuglene.

Rypesnipene har en lubben kroppsbygning, svært korte bein, og et kort og kraftig nebb. Dette, sammen med den kamuflasjefargede fjærdrakten, gjør at de kan minne om små hønsefugler. I flukt har rypesnipene lange og spisse vinger, noe som avslører deres slektskap med vadefuglene.

To av artene (slekten Attagis) har en kroppslengde på 27–30 cm, og kan veie opptil 400 gram. Størrelse, kroppsbygning og fjærdrakt gjør at disse har mange likhetstrekk med de europeiske skogshønsene. De to artene som tilhører slekten Thinocorus er mye mindre. De har en kroppslengde på 16–24 cm, og veier bare 50–140 gram.

Familien rypesniper er endemisk for Sør-Amerika. Utbredelsen følger Andesfjella og stillehavskysten fra Ecuador i nord og helt sør til de små øyene utenfor Kapp Horn. En av artene finnes også langs den argentinske atlanterhavskysten og på Falklandsøyene.

Rypesnipene hekker i tørre og karrige områder slik som stepper, halvørken og høyfjellsområder. I nordlige deler av Andesfjella kan rustrypesnipa Attagis gayi påtreffes opptil 5500 moh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.