rypesniper

Med sin runde kroppsform, korte bein og tykke nebb minner rustrypesnipa Attagis gayi om en liten skogshøns. Den er en av fire arter i familien rypesniper.

Artikkelstart

Rypesniper er en familie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Familien består av fire arter som alle har sin utbredelse i Sør-Amerika. Rypesnipene har en kroppsbygning som gjør at de kan minne om hønsefugler. Deres plassering i det systematiske hierarkiet viser imidlertid liten grad av innbyrdes slektskap med hønsefuglene.

Faktaboks

Også kjent som
fjelløpere Thinocoridae

Beskrivelse

Rypesnipene har en lubben kroppsbygning, svært korte bein, og et kort og kraftig nebb. Dette, sammen med den kamuflasjefargede fjærdrakten, gjør at de kan minne om små hønsefugler. I flukt har rypesnipene lange og spisse vinger, noe som avslører deres slektskap med vadefuglene.

To av artene (slekten Attagis) har en kroppslengde på 27–30 cm, og kan veie opptil 400 gram. Størrelse, kroppsbygning og fjærdrakt gjør at disse har mange likhetstrekk med de europeiske skogshønsene. De to artene som tilhører slekten Thinocorus er mye mindre. De har en kroppslengde på 16–24 cm, og veier bare 50–140 gram.

Utbredelse

Familien rypesniper er endemisk for Sør-Amerika. Utbredelsen følger Andesfjella og stillehavskysten fra Ecuador i nord og helt sør til de små øyene utenfor Kapp Horn. En av artene finnes også langs den argentinske atlanterhavskysten og på Falklandsøyene.

Rypesnipene hekker i tørre og karrige områder slik som stepper, halvørken og høyfjellsområder. I nordlige deler av Andesfjella kan rustrypesnipa Attagis gayi påtreffes opptil 5500 moh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg