Ryllik. Nyseryllik til venstre, ryllik til høyre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Ryllik med blomsterbukk på. Søndre Sandøy, Hvaler.
Nærbilde av ryllik
Et nærbilde av ryllikens blomsterstand viser hvordan den er oppbygget av mange små blomster.
Nærbilde av ryllik
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ryllik er en slekt i kurvplantefamilien med cirka 200 arter, hvorav de fleste vokser i Europa og Asia. I Norge er ryllik vanlig i hele landet. Begge de norske artene, samt noen utenlandske, blir dyrket i hager.

Faktaboks

Også kjent som
røllik
Beskrevet av
Carl von Linné

Arter i ryllikslekten har små blomsterkurver som er ordnet i halvskjerm. Kronbladene i randen av kurven er tungeformede, og kronbladene i skiven er rørformet.

Beskrivelse 

Det finnes to ville arter hos oss: nyseryllik og ryllik (latinsk navn: Achillea millefolium). Ryllik blir 30–50 centimeter høy og har dobbeltfinnete blad. Småbladene er flikete. Ryllik er flerårig og sprer seg både med frø og jordstengler. Stengelavsnittene er korte. Den vegetative spredningen er derfor ikke stor, men til gjengjeld kommer lysskuddene svært tett. Planten har krypende jordstengler og kan danne tepper. Blomstene er hvite eller rosa og sitter i små kurver som danner skjermer.

Utbredelse

Ryllik vokser på tørr jord i store deler av landet i gressmark, på gårdstun, veiskråninger og jernbaneskråninger. Planten kan være ugress i gammel eng og beite, der den gir lav avkastning og på grunn av bitterstoffene fører til usmak på melk og melkeprodukter. Den er vanskelig å bekjempe uten å fornye gressarealet fullstendig. Høye doser av for eksempel mekoprop kan gi brukbart resultat.

Bruk

Ryllik har liten betydning i dagens kjøkken, men ble i tidligere tider brukt til å krydre supper, blodmat og fet mat som pølser og farser. I Nord-Norge ble den også brukt til i fiskeretter. Unge, friske blader kan brukes i salater.

Ryllik har også blitt benyttet til te og til å smaksette øl, vin og brennevin.

Under første og andre verdenskrig ble tørkede ryllikblader brukt som tobakkserstatning.

Historie

Ryllik er beskrevet i de fleste farmakopéer under navn av «flos Millefolii». Ryllik er omtalt i gamle greske, egyptiske og kinesiske skrifter som en ypperlig legeurt.

Også i Norge har planten blitt brukt i århundrer, nærmest som universalmiddel, mot allslags sykdommer og plager: mot forkjølelse og mage/bryst-sykdommer ble den brukt som te (for eksempel genippe-urt). Planten inneholder garvestoffer som er blodstillende og har spesielt blitt anvendt til sårheling, noe som går fram av mange av de europeiske navnene, som for eksempel det danske soldaterurt og engelske woundwort (sårurt) og carpenter’s weed (snekkerurt). Men mange av navnene henspiller også på dens fortid som ølkrydder; jordhumle, ølkong og ølkall.

Planten ble sett på som magisk og har blitt brukt ved djevleutdrivelse.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ryllik
Achillea
Artsdatabanken-ID
100390
GBIF-ID
3119995

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg