Ryggmargsnervene, de 31 par nerver som forbinder ryggmargen med kroppen og lemmene. Om begynnelsesdelene, de fremre og bakre nerverøtter, se ryggmargen. De er blandet, dvs. de inneholder både sensoriske og motoriske, delvis også sekretoriske fibrer (til kjertler). Fremre og bakre røtter forener seg til ryggmargsnerver idet de går ut gjennom mellomvirvelhullene. Hver nerve deler seg i en mindre, bakre gren til ryggens hud og muskler, og en større, fremre gren til resten av kroppsveggen med lemmene.

De øvre bakre grener av halsnervene forsyner nakkemusklene og huden over bakhodet. De fire øverste fremre grener danner halsnervefletningen, plexus cervicalis, som ligger bak den skrå halsmuskel og sender grener til bakhodet, halsen, skuldrene, brystet og mellomgulvet. De fremre grener av de fire nederste halsnerver er meget store; sammen med øvre brystnerve danner de den lange armnervefletning, plexus brachialis, som strekker seg helt ned i akselhulen. Dens viktigste grener er: armens midtnerve, nervus medianus, albubensnerven, nervus ulnaris, og spolebensnerven, nervus radialis, som alle når helt ned på hånden. De fremre grener av de forholdsvis tynne brystnervene går fremover mellom ribbene (interkostalnerver).

De fremre grenene av de fire øvre lendenerver danner lendenervefletningen, plexus lumbalis, som sender grener til bukveggen, for- og innsiden av låret og de ytre genitalia. Størst er lårnerven, nervus femoralis, som går ned på låret bak lyskebåndet og sender en lang hudgren til innsiden av leggen. De fremre grener av de to nedre lendenerver og tre øverste korsnerver danner den store korsnervefletning, plexus sacralis. Dens viktigste gren er sittebensnerven, nervus ischiadicus, legemets største nerve. Den forlater bekkenet, dekket av den store setemuskel og går nedover baksiden av låret midt mellom sitteknuten og den store lårbensknute. Midt på låret deler den seg i sine hovedgrener til leggen, nemlig skinnebensnerven og leggbensnerven.

I de forskjellige nervepleksus blir fibrene fra de enkelte ryggmargsnerver omordnet. Der nervene passerer gjennom mellomvirvelhullene, blir de ofte utsatt for trykk som kan volde smerter og lammelser (se isjias).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.