ryggmarg

Ryggmargen

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Ryggmarg er den delen av virveldyrenes sentralnervesystem som er innesluttet i virvelsøylens virvelkanal. Ryggmargen utvikles under fosterlivet fra nevralrøret. Nevralrøret har et sentralt hulrom som opprettholdes hos det ferdig utviklede individet i form av en langsgående trang sentralkanal. Ryggmargen dekkes av virvlenes buer (nevralbuene) av brusk eller ben, og den er omgitt av samme slags beskyttende hinner som hjernen.

Faktaboks

Også kjent som
medulla spinalis

I hovedtrekk er ryggmargen bygd på samme måte hos alle virveldyr (også mennesket), men varierer sterkt i lengde hos ulike dyregrupper. Hos de fleste bruskfisker når den helt til halespissen, høyere oppover i dyrerekken blir den gjennomgående kortere. Hos pattedyr rekker den ikke så langt som til korsbenet. Den er kortest hos benfisk og pattedyr. Ryggmargen hos firlemmede dyr har vanligvis to fortykkelser, én i skulderregionen og én i bekkenregionen. Hos fisk og firlemmede dyr som sekundært er uten lemmer, som slangene, mangler slike fortykkelser.

I utviklingshistorisk sammenheng regnes ryggmargen som den eldste delen av sentralnervesystemet. Den samordner nerveforbindelsene mellom hjernen og kroppens øvrige deler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg