rutherfordium

Artikkelstart

Rutherfordium er et radioaktivt grunnstoff som har atomnummer 104 og atomsymbol Rf. Det finnes ikke i naturen, men har blitt fremstilt ved kjernereaksjoner.

Faktaboks

Uttale
rutherf'ordium
Etymologi
etter den britiske forskeren Ernest Rutherford
Også kjent som
Det første transactinide, også kalt transactinoide grunnstoff.

Historikk

I 1961 rapporterte Georgij N. Flerov og hans gruppe i Dubna i Russland å ha bestrålt plutonium-isotopen 242Pu med 22Ne-ioner og produsert en isotop av grunnstoff 104. De bestrålte plutoniumet inne i syklotronen og observerte fisjons-spor i glimmer, som ble brukt som detektor. En halveringstid på 0,3 sek og massetallet 260 ble angitt. De gav grunnstoffet navnet kurchatovium og symbol Ku til ære for den store russiske atomforskeren Igor Kurchatov (1903–1960).

I 1969 foretok Albert Ghiorso og medarbeidere eksperimenter i Berkeley, USA der de bestrålte curium-isotoper med 18O- og 16O-ioner for å lage samme produkt som i Dubna, men med høyere utbytte. De kunne ikke reprodusere Dubna-resultatene. Samme år bestrålte de 249Cf med carbon-ioner, 13C og 12C, der en 11 ms aktivitet ble tillagt 258104, mens den virkelige oppdagelsen av grunnstoff 104 var observasjonen av α-desintegrasjonen til 253No , noe som stadfestet deres produksjon av 257104. Dette resultatet, sammen med det feilslåtte Dubna-eksperimentet med 0,3 sek 260104, medførte at amerikanerne mente de hadde krav på oppdagelsen og ga grunnstoffet navnet rutherfordium (etter Ernest Rutherford) og symbol Rf. Kontroverser oppstod mellom Dubna og Berkeley angående retten til å foreslå navn, og en rekke nye eksperimenter ble utført for å forsterke påstandene. Selv om mange av resultatene fra Dubna-eksperimentene ble trukket tilbake, fikk begge laboratoriene dele æren av å ha oppdaget grunnstoff 104. De amerikanske forskerne fikk tilslutt godkjent sitt navneforslag av IUPAC i 1997.

Isotoper

Rutherfordium med massetall fra 253 til 263 er blitt observert ved kjernereaksjoner, der det også er påvist noen isomer-tilstander. For 257Rf foreligger halveringstidene 4,7 sek og 3,9 sek, der desintegrasjonsmåten er den samme. Lengstlevende er 10 min 263Rf, som er spontan-fisjonerende. Den mest tilgjengelige for eksperimenter er 65 sek 261Rf, som er 80 prosent alfa-aktiv.

Kjemiske egenskaper

Grunnstoffet danner relativt flyktige klorid- og andre halogenid-forbindelser sammenliknet med tilsvarende actinoide-forbindelser, men ligner hafnium og zirkon i en gasskromatograf. Også i vannløsning, ved bruk av ionebytterkromatografi, viser grunnstoff 104 seg å være forskjellig fra actinoidene, men det viser nært slektskap til hafnium og er derfor blitt betegnet eka-hafnium.

I fortynnet svovelsyre danner Rf4+ sulfatkomplekser og kan ekstraheres med for eksempel tri-n-octylamin i væskeekstraksjonsforsøk. Dette ble benyttet av en gruppe, der J on Petter Omtvedt (født 1962) og medarbeidere fra Oslo deltok eksperimentelt i Berkeley. 4,7-sek 257Rf, produsert ved hjelp av syklotronen, ble brukt til å bestemme ekstraksjonsegenskapene. Disse viste også det nære slektskap til hafniums kjemi.

Anvendelser

Rutherfordium har ingen praktisk anvendelse. De kjemiske egenskapene har likevel stor interesse i sammenheng med den høye kjerneladningen, som gir opphav til relativistiske effekter i atomet, det vil si økning i elektronets masse.

Rutherfordium

Atomsymbol Rf
Atomnummer 104
Relativ atommasse (267)
Smeltepunkt -
Kokepunkt -
Massetetthet -
Oksidasjonstall +IV
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f146d27s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg