Rundsva er glattskurte, avrundede former i fast fjell, dannet av isbreers skuring. Formen er asymmetrisk og viser tydelig isbevegelsen med en blankskurt støtside og en uregelmessig leside.

Mens et svaberg er en naken, glatt bergflate, er et rundsva en karakteristisk landform dannet av erosjon under is. Når en isbre møter en hindring, som oppstikkende berggrunn, vil den slipe (abradere) på støtsiden og plukke på lesiden. Rundsva får derfor en slak støtside, hvor man kan finne spor av isskuring, og en avkuttet leside der stykker eller blokker av berggrunnen ble plukket av.

Forklaringen på hvorfor det foregår abrasjon på støtsiden og plukking på lesiden har med temperaturen under isen å gjøre. I møtet med en hindring øker trykket under isen, slik at trykket under isen blir høyere på støtsiden og vann kan eksistere i flytende form. Her sklir isen over berggrunnen mens fastfrosset stein i bresålen sliper og skurer. På lesiden er trykket under isen lavere fordi hindringen har opphørt. Der fryser vannet igjen, og løse stykker av berggrunnen kan fryse fast til bresålen. Samtidig kan vann som ble presset inn i sprekker i berggrunnen fryse, og dermed bidra til å sprenge løs blokker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.