rullebrett

Artikkelstart

Rullebrett, skateboard, et brett oppbøyd i begge ender og med hjulpar foran og bak. Hjulene kan dreies i forhold til platen og er laget av uretangummi med vanlig diameter 50–65 mm. Brettene er for det meste laget av tre og er ca. 80 cm lange og 20 cm brede. Utøveren står litt på tvers på brettet og svinger ved hjelp av tyngdeoverføring, eller ved å vippe brettet opp. For å oppnå fart kan man sparke seg frem med det ene benet. Rullebrettkjøring drives både som fritidsaktivitet og konkurranseidrett, særlig av barn og ungdom. Populært er såkalt gatekjøring (street), hvor man benytter ulike objekter og hindringer som naturlig forekommer i byområder til trickkjøring. Slik gatekjøring drives også på baner med oppbygde hindringer. Andre baneformer er U-formede treramper (halfpipe), hvor man gjør akrobatiske hopp på toppen av veggene, enten 3,7 m (vert ramp) eller 1,6 m høye (miniramp), samt baner med en bølget betongoverflate (bowl). Konkurranser i utfor og slalåm på noe større brett forekommer også. Beskyttelsesutstyr i form av hjelm, hansker og albue- og knebeskyttere er påkrevd.

Faktaboks

Etymologi
engelsk skateboard, ‘skøytebrett’

Rullebrettkjøring oppstod i California i USA rundt 1960, da surfere satte rulleskøytehjul på små surfbrett. Aktiviteten fikk sitt gjennombrudd verden over i 1980-årene. I Norge var innførsel og salg av rullebrett forbudt 1978–88. Norsk Organisasjon for Rullebrett ble stiftet i 1989 og har arrangert årlige NM fra samme år.

Kommentarer (1)

skrev Øyvind Sæbø

Et rullebrett er ikke alltid opphøyd i begge ender. F.eks. longboard er noen ganger ikke opphøyd i det hele tatt. og før i tiden var de bare opphøyd bak.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg