rugdejakt

Rugde kan på grunn av sitt lange, rette nebb forveksles med bekkasiner. Den er imidlertid betydelig større og har en mørkere kroppsfarge enn bekkasinartene. Når rugda flyr peker det lange nebbet skrått nedover. Under flukten er også de brede vingene med avrundete vingespisser et godt kjennetegn.
Rugdejakt
Av .
Rugde finnes i fuktig bar- eller blandingsskog nord til Nordland. I Troms og Finnmark er fuglen mer fåtallig.
Utbredelse av rugde
Av .

Artikkelstart

Rugdejakt er jaktrugde, en fugl i snipefamilien.

Jakttid

Rugdejakt er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Jaktform

Til denne jaktformen kan alle stående fuglehunder benyttes. Siden jakten som oftest foregår i tett og uoversiktlig skog, er det viktig at hunden hele tiden har god kontakt med jegeren og følger armbevegelsene. Også støtende hund kan benyttes. Rugda gir fra seg lite lukt og kan trykke svært hardt. Det er derfor svært viktig at hunden har et nøyaktig søk. En støkket rugde flyr vanligvis ikke mer enn noen hundre meter før den lander.

Det kan være vanskelig å få inn et rett skudd på en rugde i flukt. Det kommer først og fremst av at den har en noe vinglete flukt og at den er en mester til å utnytte terrenget.

Historikk

I eldre tid var jakt under rugdetrekket, det vil si spillflukten om våren, svært vanlig. Hannene flyr da morgen og kveld langs regelmessige ruter lavt over tretoppene mens de «knorter» og «pistrer».

Siden 1932 har vårjakt på rugde vært forbudt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg