rublom

Gullrublom (Draba alpina) er en av de bisentriske plantene i rublomfamilien

Rublom er en slekt i korsblomstfamilien. Den inkluderer mellom 300 og 400 arter, særlig i nordlig tempererte og arktiske strøk og i Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som
Draba

Morfologi og økologi

Rublom er små, behårede planter med hvite eller gule blomster og kort skulpe. Hårene kan være stjernehår, dendroide hår eller gaffelhår, og er viktige for bestemmelse til art. I Norge finnes om lag 20 arter. Et par arter er ettårige lavlandsplanter, men de fleste er flerårige rosettplanter og vokser på kalkgrunn i fjellet og i Arktis. Fire arter, derav gullrublom og snørublom, hører til de såkalte bisentriske plantene i Skandinavia, det vil si at de har to atskilte utbredelsesområder: ett i sør og ett i nord. De storblomstra artene er både insekts- og selvpollinerte, mens de småblomstra i all hovedsak er selvpollinerte.

Systematikk og evolusjon

Rublom har voldt systematikerne mange vanskeligheter, ikke minst fordi artene har så lett for å hybridisere. I Lids flora (2005) ramses det opp tolv ulike krysninger mellom arter. Siden mange av artene er vanskelig å skille fra hverandre (også for habile botanikere), er det reelle tallet trolig høyere.

I tillegg er det mange ulike ploidinivåer i slekta bare i Norge: fra diploider (to kromosomsett) til heksadekaploider (16 kromosomsett). Flere av polyploidene har blitt undersøkt genetisk ved blant annet Naturhistorisk museum (Universitetet i Oslo). Studiene viser at de fleste er allopolyploider, det vil si at de har oppstått som en hybrid kombinert med kromosomfordobling. Videre viser studiene at de fleste allopolyploidene har oppstått flere uavhengige ganger, men de er likevel genetisk like nok til å kalles én art.

Kryptiske arter

I tillegg til hybridiseringer og polyploidi inneholder flere av de arktiske rublomartene mange såkalt kryptiske arter. Et studium som inkluderer snørublom, halvkulerublom og alperublom fra hele det sirkumpolare arktiske utbredelsesområdet, viser at det finnes reproduktive barrierer mellom individer fra samme morfologiske art fra ulike geografiske områder. De vil derfor regnes som ulike arter hvis man bruker det biologiske artsbegrepet, mens de regnes som samme art hvis man bruker det morfologiske artsbegrepet. Resultatene illustrerer godt hvordan beregning av biodiversitet er avhengig av hvilket artsbegrep vi bruker.

Bruk

I steinhager dyrkes blant annet karpatrublom (Draba aizoides) og sibirrublom (Draba sibirica).

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Korsblomstordenen Brassicales
Familie Korsblomstfamilien Brassicaceae
Slekt Rublom Draba

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg