Rovterne Hydroprogne caspia er verdens største terneart. Det kraftige nebbet er rødt med en svart nebbspiss.
Lisens: CC BY 2.0

Rovterne er en fugleart i måkefamilien. Med en vekt på inntil 780 gram er den verdens største terneart. Rovterna er en sjelden, men årlig gjest i Norge, og det foreligger ett hekkefunn.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere
Vitenskapelig navn
Hydroprogne caspia
Beskrevet av
(Pallas, 1770)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Hydroprogne caspia

Hydroprogne caspia, rovterne. Foto fra: Ølsemagle revle, Danmark

Rovterna har en kraftig kroppsbygning, og med en vekt på 550–780 gram er den mye større enn de andre ternene som finnes i Europa. Fjærdrakten er grå og hvit med en svart hette som strekker seg over hodet. Det røde nebbet med svart nebbspiss er svært kraftig og dolkeformet. Beina er svarte, og stjerten er bare svakt kløftet. I flukt har rovterna langsomme vingeslag, og den virker betydelig tyngre enn de andre ternene. Dette gjør at den kan minne om en måke.

Utbredelse

Hydroprogne caspia

Hydroprogne caspia, rovterne. Foto fra: Ølsemagle revle, Danmark

Rovterne hekker lokalt og svært spredt i de fleste verdensdeler. I Europa hovedsakelig ved Svartehavet og Østersjøen. Den hekker både i kyststrøk og ved store innsjøer i innlandet.

Forekomst i Norge

Rovterna er en sjelden, men årlig gjest i Norge, hovedsakelig langs Skagerrakkysten. I 1969 ble den påvist hekkende ved Fredrikstad. Dette er det eneste hekkefunnet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rovterne
Hydroprogne caspia
Tidligere vitenskapelig navn
Sterna caspia Pallas, 1770
Artsdatabanken-ID
3830
GBIF-ID
2481236

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg