rovpattedyrenes evolusjon

Sabeltannkatten Homotherium crenatidens Fabrini. Skull. Alder: Villafranchien (3,6 - 0,8 millioner år). Perrier (Puy-de-Dôme), Frankrike. Utstilt ved National Museum of Natural History, Paris.
Gaupa tilhører kattefamilien, Felidae.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Skjelett av hulebjørn (Ursus spelaeus).
Hulebjørn
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Rovpattedyrene (Carnivora) er en stor orden med pattedyr. I dag omfatter den omtrent 260 arter, for eksempel katter, hyener, hunder, bjørner, seler og otere. De fleste medlemmene av ordenen er kjøttetere, men noen er plante- insekt- eller fruktspisere.

De første rovpattedyrene

De første rovpattedyrene var små, og oppstod i sein paleocen, for omtrent 55 millioner år siden. Rovpattedyrene delte seg tidlig i to grupper: Feliforma (med katt, linsang, mungo, snikekatt og hyener) og Canoformia (hunder, bjørner, seler, sjøløve, hvalross, skunk, rødpanda, mår, oter, jerv).

I begynnelsen av oligocenepoken oppstod de første medlemmene av hundefamilien, kattefamilien og mårfamilien. Seinere i oligocen oppstod de første bjørnene, og mot slutten de første selene. De eldste fossile selene er mellom 23 og 30 millioner år gamle. I likhet med hvalene hadde selene forfedre på land. I miocen oppstod de første hyenene, og det ble et mangfold av seler.

Sabeltannkatter og hulebjørner

Det vi kaller sabeltannkatter er egentlig flere ulike dyr som utviklet store sabeltenner uavhengig av hverandre på ulike tidspunkt i kenozoikum. Noen av dem var i kattefamilien, slik som Smilodon, mens andre i utdødde rovpattedyrfamilier.

Tidlig i kvartær oppstod mange store rovpattedyr, for eksempel den europeiske hulebjørnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg