rotrotter

Rotrotter, gnagerslekt i familien "jordgravere" (Spalacidae). Det finnes to arter, "afrikarotrotte" Tachyoryctes splendens og "kjemperotrotte Tachyoryctes macrocephalus. Begge har en begrensa utbredelse i Afrika og er tilpassa et underjordisk liv. Den førstnevnte arten kan vise seg å bestå av mange arter.

Faktaboks

Uttale
rˈotrˈotter
Også kjent som

slekten Tachyoryctes

"Afrikarotrotte"

"Afrikarotrotte" har en flekkvis utbredelse, fra Etiopia til Kongo. Kroppslengden er inntil 27 cm, halelengden 10 cm og vekta 330 g. Den er en kraftig gnager med korte bein. Pelsfargen varierer mye, fra gulbrun til svart. Ungene er vanligvis svarte. Fortennene er store, oransje og synlige også når munnen er lukka. Den spiser planter; blader, gras, røtter og jordknoller. Hele planter kan trekkes ned gjennom huletaket. Den graver også utganger for å kunne samle føde rundt dem oppå bakken. Disse plugges igjen med jord etter bruk.

"Afrikarotrotta" bruker fortennene til å grave ganger med og bærer jord til nærmeste utgang ved å presse den mellom en fot og hodet. Gangsystemet er 15-40 m langt og inneholder oppholdsrom og ganger der maten finnes. Oppholdsrommet inneholder soveplass, matlager og latrine. Dersom temperaturen blir over 30gr. C, sprer den spytt over kroppen. Når spyttet fordamper avkjøles dyret. "Afrikarotrotta" lever aleine i sitt gangsystem og kommuniserer med andre gjennom seismikk: den dunker fortennene mot gulvet eller hodet mot taket. Den har duftkjertler under øyne og ører. Den lever på savanne og i åpne skoger opp til 4 000 m over havet.

"Kjemperotrotte"

"Kjemperotrotta" er endemisk for Balefjella, Etiopia
Rotrotte
Lisens: CC BY NC SA 3.0

"Kjemperotrotta" lever kun i Balefjella i Etiopia, 3 000-4 150 meter over havet. Tettheten kan være stor, denne ene arten kan utgjøre halvparten av biomassen visse steder. Den er et viktig bytte for den svært sjeldne og trua etiopiaulven Canis simensis (47 % av fødens volum). Årsaken til stor tetthet og stort mangfold av gnagere på slike høyfjellssletter er at antiloper, en stor konkurrent om føden, mangler.

Kjemperotrotta henter det meste av sin føde rundt gangåpninger, den åpner nye hull daglig for å komme til nye planter. Øynene sitter høyt på hodet, slik at den kan holde utkikk selv om den sitter nedi hullet. Totalt er den ute kun én time i løpet av et døgn.

Det er en kraftig gnager med stort hode. Kroppslengden er inntil 31 cm, halelengden 6 cm og vekta 930 g. Pelsen er tett og myk, fargen varierer mellom sølv, oransje og brun. Den er utelukkende vegetarianer og ser ut til å være dagaktiv. Gangsystemet kan være 90 m langt. Kjemperotrotta er klassifisert som trua på IUCNs rødliste og en bestand i det nordlige Etiopia kan være utrydda. Den største trusselen er beiting av husdyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg