rotrotter

"Kjemperotrotta" er endemisk for Balefjella, Etiopia
Rotrotte
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Rotrotter er en slekt gnagere i familien jordgravere (Spalacidae). Det finnes to arter, "afrikarotrotte" og "kjemperotrotte". Begge har begrenset utbredelse i Afrika, og begge er tilpasset et underjordisk liv.

Faktaboks

Uttale
rˈotrˈotter
Også kjent som
slekten
Vitenskapelig navn
Tachyoryctes
Beskrevet av
Eduard Rüppell, 1835

Afrikarotrotte

"Afrikarotrotte" Tachyoryctes splendens har en flekkvis utbredelse fra Etiopia til Kongo. Den lever på savanne og i åpne skoger opp til 4 000 meter over havet. Den kan vise seg å bestå av mange arter.

Beskrivelse

Kroppslengden er inntil 27 cm, halelengden 10 cm og vekta 330 g. Dette er en kraftig gnager med korte bein.

Pelsfargen varierer mye, fra gulbrun til svart. Ungene er vanligvis svarte. Fortennene er store, oransje og synlige også når munnen er lukket.

Levevis

Afrikarotrotta spiser planter som blader, gras, røtter og rotknoller. Hele planter kan trekkes ned gjennom huletaket. Den graver også utganger for å kunne samle føde rundt dem oppå bakken. Disse plugges igjen med jord etter bruk.

Afrikarotrotta bruker fortennene til å grave ganger med og bærer jord til nærmeste utgang ved å presse den mellom en fot og hodet. Gangsystemet er 15-40 meter langt og inneholder oppholdsrom og ganger der maten finnes. Oppholdsrommet inneholder soveplass, matlager og latrine.

Den lever alene i sitt gangsystem og kommuniserer med andre individer gjennom seismikk: den dunker fortennene mot gulvet eller hodet mot taket. Den har duftkjertler under øyne og ører, så lukt er antakelig også viktig for kommunikasjonen.

Dersom temperaturen blir over 30 °C, sprer den spytt over kroppen. Dyret avkjøles når spyttet fordamper.

Kjemperotrotte

En kjemperotrotte som stikker hodet ut av hullet sitt, Sanetti-platået, Etiopia.
Tachyorychtes macrocephalus
Av .

"Kjemperotrotta" Tachyoryctes macrocephalus lever kun i Balefjellene i Etiopia, 3 000-4 150 meter over havet. Tettheten kan være stor, denne ene arten kan utgjøre halvparten av biomassen visse steder. Årsaken til en stor tetthet og et stort mangfold av gnagere på slike høyfjellssletter er at antiloper mangler helt. De ville ha vært en stor konkurrent om føden.

Kjemperotrotta er et viktig byttedyr for den svært sjeldne og truede etiopiaulven. I volum kan den utgjøre nesten halvparten av ulvens føde.

Beskrivelse

Kjemperotrotta er en kraftig gnager med stort hode. Kroppslengden er inntil 31 cm, halelengden 6 cm og vekta 930 g. Pelsen er tett og myk, fargen varierer mellom sølv, oransje og brun.

Levevis

Kjemperotrotta er utelukkende vegetarianer som henter det meste av føden oppå bakken rundt gangåpninger. Den åpner nye hull daglig for å komme til nye planter. Øynene sitter høyt oppe på hodet, slik at den kan holde utkikk etter fiender selv om den sitter nedi hullet.

Kjemperotrotta ser ut til å være dagaktiv. Den er kun ute én time i løpet av døgnet, resten av tiden tilbringes under bakken. Gangsystemet kan være 90 meter langt.

Den er klassifisert som truet på IUCNs rødliste, og en bestand i det nordlige Etiopia kan være utryddet. Den største trusselen er beiting av husdyr som spiser opp føden dens.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rotrotter
Tachyoryctes
GBIF-ID
2438332

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg