Rotkjuke er en ytterst skadelig råtesopp som i Norge forårsaker rotråte, særlig på gran, men som også vokser på mange andre trearter og busker, til og med lyngarter.

Soppen, som er flerårig, er en av våre farligste parasitter og skadegjørere ved at den kan spre seg fra tre til tre gjennom rotkontakt.

Fruktlegemet viser seg ofte i rothalsen eller halvveis gjemt under liggende stammer, og kan derfor være vanskelig å finne. Porelaget er lyst okerfarget, ofte med et svakt oransje skjær, mens den uregelmessige, smale hatten er lys brun.  

Rotkjuke trives særlig i litt vass-sjuk skog og i eldre plantefelt hvor gamle stubber virker som infeksjonskilder for de nye plantene. Den kan spres ved rotkontakt. Den er kjent fra barskogbeltet på hele den nordlige halvkule.

I den senere tid er rotkjuke blitt splittet opp i nærstående arter med mer spesialiserte vertsforhold. Den vanligste, granrotkjuke ( Heterobasidion parviporum )   angriper gran. En nærstående art danner råte på furu , fururotkjuke ( H. annosum ).
Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Russulales
Familie Bondarzewiaceae
Slekt Rotkjuker Heterobasidion

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.