rotkjuke

Granotkjuke (Heterobasidion parviporum) på stubbe av gran. Sporene kan spre seg til friske trær.
Rotkjuke av . CC BY NC SA 3.0

Rotkjuke er en ytterst skadelig råtesopp som i Norge forårsaker rotråte, særlig på gran, men som også vokser på mange andre trearter og busker, til og med lyngarter.

Faktaboks

Også kjent som

Heterobasidion

Soppen, som er flerårig, er en av våre farligste parasitter og skadegjørere ved at den kan spre seg fra tre til tre gjennom rotkontakt.

Form

Fruktlegemet viser seg ofte i rothalsen eller halvveis gjemt under liggende stammer, og kan derfor være vanskelig å finne. Porelaget er lyst okerfarget, ofte med et svakt oransje skjær, mens den uregelmessige, smale hatten er lys brun.

Voksested

Rotkjuke trives særlig i litt vass-sjuk skog og i eldre plantefelt hvor gamle stubber virker som infeksjonskilder for de nye plantene. Den kan spres ved rotkontakt. Den er kjent fra barskogbeltet på hele den nordlige halvkule.

Systematikk

I den senere tid er rotkjuke blitt splittet opp i nærstående arter med mer spesialiserte vertsforhold. Den vanligste, granrotkjuke ( Heterobasidion parviporum ) angriper gran. En nærstående art danner råte på furu , fururotkjuke ( H. annosum ).
Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Russulales
Familie Bondarzewiaceae
Slekt Rotkjuker Heterobasidion

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg