rotkjuke

Granotkjuke (Heterobasidion parviporum) på stubbe av gran. Sporene kan spre seg til friske trær.
Rotkjuke
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Rotkjuke er en ytterst skadelig råtesopp som i Norge forårsaker rotråte, særlig på gran, men som også vokser på mange andre trearter og busker, til og med lyngarter.

Faktaboks

Også kjent som
Heterobasidion

Soppen, som er flerårig, er en av våre farligste parasitter og skadegjørere ved at den kan spre seg fra tre til tre gjennom rotkontakt.

Arten er kanskje vår verste patogene sopp og forårsaker store skader hvert år.

Form

Soppen (fruktlegemet) har varierende form, oftest nesten tiltrykt med en smal hatt i overkant. Hatten blir opptil 20 cm i diameter, opptil 5 cm bred og 10 cm lang. Den er uregelmessig furet eller bølget og ofte svakt sonet. Den er først lys brun og fint filtet, senere brun og mer glatt. Hattkjøttet er hvitt, opptil 1 cm tykt med en tynn, mørk sone mot hatten.

Poreflaten er gulhvitt til korkfarget og skarpt avgrenset mot kanten, poreåpninger runde til kantete, 2‑4 pr. mm. Porelaget er opptil 1 cm tykt.

Voksested

På døde nåletrær, særlig gran, mer sjelden på furu og løvtrær.. Den vokser vanligvis i rothalsen på stubber eller på undersiden av liggende stammer. Nord til Rana.

Rotkjuke trives særlig i litt vass-sjuk skog og i eldre plantefelt hvor gamle stubber virker som infeksjonskilder for de nye plantene. Den kan spres ved rotkontakt. Den er kjent fra barskogbeltet på hele den nordlige halvkule.

Systematikk

I den senere tid er rotkjuke blitt splittet opp i nærstående arter med mer spesialiserte vertsforhold. Den vanligste, granrotkjuke ( Heterobasidion parviporum ) angriper gran. En nærstående art danner råte på furu , fururotkjuke ( H. annosum ). De er vanskelig å skille i felt, slik at det ofte er verten som best angir det riktige artsnavnet.
Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Russulales
Familie Bondarzewiaceae
Slekt Rotkjuker Heterobasidion

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg