Rosh ha-shana, jødisk nyttår, begynner 1. tishrei (september–oktober) og varer i to dager. Dagen markerer begynnelsen på et nytt kalenderår. Rosh ha-shana skal minne om skapelsen, som i henhold til jødisk tradisjon fant sted på denne dagen. Festen innleder en ti dager lang botstid som ender med forsoningsdagenyom kippur

Å ferie rosh ha-shana er påbudt i henhold til 3. Mosebok 23, 24–25, der dagen knyttes til blåsing i bukkehornet, shofar. Det nåværende ritualet ble fastsatt i tidlig rabbinsk tid, for rundt to tusen år siden. Blåsing i bukkehornet (shofar) er fremdeles en viktig del av gudstjenesten i synagogen under nyttårsfeiringen. 

Ifølge rabbinsk tradisjon er rosh ha-shana også en "dommens dag" da alle mennesker står foran Gud og stilles til ansvar for sine handlinger. Det er også dagen da Gud bestemmer hvert enkelt menneskets skjebne i året som kommer. Den endelige dommen faller imidlertid først på yom kippur. For å markere dette er det vanlig å hilse hverandre med ordene "god underskrift" i denne tiden. 

Det er en tid for bønn, ettertanke, refleksjon, selvransakelse og barmhjertighet. Mange utfører spesielle renselsesritualer for å bli fri fra synd. Rabbinerne forklarer at urett man har begått mot sine medmennesker, må man først gjøre opp med disse før man kan søke tilgivelse hos Gud. Man kan heller ikke med vilje handle urett i løpet av året for så å få tilgivelse på neste forsoningsdag.

Rosh ha-shana er en alvorlig dag, men også en dag for fornyelse og ønsket om et godt nytt år. Dette symboliseres gjennom å innta søte matvarer som frukt og honning. Den andre dagen er det vanlig å for første gang spise av årets nye frukter.

Rosh ha-shana feires av svært mange jøder, om enn på litt forskjellig måte. Noen overholder alle de tradisjonelle ritualene, andre holder kanskje bare et litt større familiemåltid i hjemmet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.