rosenterne

Rosenterne (Sterna dougallii) har en mye hvitere fjærdrakt enn de nærstående artene makrell- og rødnebbterne.
Lisens: CC BY 2.0

Rosenterne er en fugleart i måkefamilien. Den har en fjærdrakt som ligner de nærstående artene makrell- og rødnebbterne.

Faktaboks

uttale:
rosentˈerne
også kjent som:
Sterna dougallii

Beskrivelse

Både vingene og undersiden er imidlertid betydelig hvitere enn hos de to artene, og i hekkesesongen har brystet og buken ofte et rosa anstrøk. Rosenterne har også svært lange stjertspyd, som hos sittende fugler strekker seg langt bakenfor vingene. Nebbet er mørkt, mens beina har en klarrød farge.

Levevis og utbredelse

Rosenterne finnes utelukkende i marine områder, og dietten består i all hovedsak av små fisk. Den hekker spredt hovedsakelig i tropiske og subtropiske havområder i de fleste verdensdeler. I Europa hekker det omkring 2500 par, hovedsakelig på Azorene og De britiske øyer, samt noen svært få par i Bretagne.

Forekomst i Norge

Rosenterne.

Det foreligger kun ett godkjent funn av rosenterne i Norge, utenfor Hvaler i Østfold i 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg