rosenkål

Rosenkål,

5) Rosenkål har en stengel med bladrosett i toppen der små hoder sitter i bladhjørnene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rosenkål er en dyrket varietet av kål med 40–100 centimeter høy stengel og tallrike valnøttstore hoder, «roser», i bladhjørnene.

Faktaboks

Også kjent som
Brassica oleracea convar. fruticosa var. gemmifera
Vitenskapelig navn
Brassica oleracea var. gemmifera
Beskrevet av
Augustin Pyramus de Candolle

Det er en hardfør art som egner seg godt for dyrking i Norge. Rosenkål inneholder bitterstoffer og har en særegen, søt og nøtteaktig smak når den er kokt. Den brukes rå og strimlet i salater, eller kokt, stekt eller smørdampet.

Rosenkål er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Den inneholder cirka 119 milligram vitamin C, 450 milligram kalium, 4,2 gram kostfiber, 84 prosent vann, 0,5 gram fett og 148 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rosenkål
Brassica oleracea var. gemmifera
Artsdatabanken-ID
164087
GBIF-ID
3042861

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg