Rosenkål er en dyrket varietet av kål med 40–100 centimeter høy stengel og tallrike valnøttstore hoder, «roser», i bladhjørnene.
Faktaboks
- Også kjent som
- Brassica oleracea convar. fruticosa var. gemmifera
- Vitenskapelig navn
- Brassica oleracea var. gemmifera
- Beskrevet av
- Augustin Pyramus de Candolle
- Global rødlistestatus
- DD – Datamangel
Det er en hardfør art som egner seg godt for dyrking i Norge. Rosenkål inneholder bitterstoffer og har en særegen, søt og nøtteaktig smak når den er kokt. Den brukes rå og strimlet i salater, eller kokt, stekt eller smørdampet.
Rosenkål er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Den inneholder cirka 119 milligram vitamin C, 450 milligram kalium, 4,2 gram kostfiber, 84 prosent vann, 0,5 gram fett og 148 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.