Romlig-temporal database, database som kan lagre romlige (posisjonsbestemte) data som endrer seg over tid, en sammenføyning av romlig database og temporal database.

En fullverdig romlig-temporal database må kunne håndtere to- eller tredimensjonale koordinatfestede objekter som både forflytter seg og endrer form over tid; innbefattet objekter som dør ut og nye som oppstår. Også topologi kan endre seg over tid. I tillegg må endringer i objektenes egenskaper over tid kunne fanges opp. Fra en romlig-temporal database over atmosfærens tilstand bør det f.eks. være mulig å hente ut data om et stormsenters bane og utstrekning i tre dimensjoner, sammen med data om intensitet (lufttrykk, vindstyrke) over et angitt tidsintervall.

En romlig-temporal database kan f.eks. bygges som en standard relasjonsdatabase med en romlig-temporal utvidelse. Det er også gjort forsøk med bruk av standard database der romlige og temporale data lagres i separate filsystemer.

Fullt integrerte romlig-temporale databaser basert på en objektrelasjonell modell synes ennå å ligge noe fram i tid. Konseptet byr på store utfordringer med hensyn til datamengde og responstid, samtidig som det gir løfter om nye analyse- og presentasjonsmuligheter, f.eks. animerte kart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.