Romlig-temporal database er en database som kan lagre romlige (posisjonsbestemte) data som endrer seg over tid. Det er en sammenføyning av en romlig database og en temporal database.

En fullverdig romlig-temporal database må kunne håndtere to- eller tredimensjonale koordinatfestede objekter som både kan forflytte seg og endre form over tid, innbefattet objekter som dør ut og nye som oppstår. Også topologi (sammenhengen mellom objekter) kan endre seg over tid. I tillegg må endringer i objektenes egenskaper over tid kunne fanges opp.

Fra en romlig-temporal database over atmosfærens tilstand bør det for eksempel være mulig å hente ut data om et stormsenters bane og utstrekning i tre dimensjoner, sammen med data om intensitet (lufttrykk, vindstyrke) over et angitt tidsintervall.

En romlig-temporal database kan for eksempel bygges som en standard relasjonsdatabase med en romlig-temporal utvidelse. Det er også gjort forsøk med bruk av standard database der romlige og temporale data lagres i separate filsystemer.

Fullt integrerte romlig-temporale databaser basert på en objektrelasjonell modell synes ennå å ligge noe fram i tid. Konseptet byr på store utfordringer med hensyn til datamengde og responstid, samtidig som det gir løfter om nye analyse- og presentasjonsmuligheter, f.eks. animerte kart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.