romerske statuer

Bronsestatue av en togakledt romersk orator (taler) ved navn Aulus Metellus fra ca. 100 fvt. Fra Trasimeno-sjøen. Roma, Museo Archeologico Nazionale.
Av .

Artikkelstart

Romerske statuer er statuer og skulpturer laget i Romerriket. Romerske statuer fulgte greske idealer for guder og mytologiske figurer, og mange er replikker, eller direkte kopier av samme modell. Greske originaler var høyt verdsatt, og en god kopi ble ansett som et mesterverk. Kunstnere kunne bli like høyt ansett for å lage gode kopier som nye skulpturer.

Tidlige romerske kultstatuer av tre er kjent fra den antikke litteraturen, men ikke bevart. Den eldste typen statuer som bærer minst preg av å være påvirket av den greske kunsten er togastatuene. De sprang ut av den etruskiske tradisjonen med statuer av fremstående medlemmer av samfunnet, men hos romerne ble de vanlige. Sosial identitet ble uttrykket gjennom klesdrakter, og varianter av togaene – og fargene de ble malt i – var en viktig del av det symbolske språket i den visuelle kulturen.

Statuer av keisere iført militær drakt er også typisk for romersk kunst. Ikonografiske detaljer på brystpanserne forteller om guddommelig opphav og militær fortreffelighet. Som en motpart til denne typen ble det også reist statuer av keisere i ferd med å utføre ritualer til ære for gudene. Keiserinnene ble først utelukkende fremstilt som ærverdige og pietetsfulle, men under flavierne oppstår en annen trend, der portrettene deres ble plassert på kropper som forestilte gudinner, også nakne varianter av Venus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg