Tre måter å se for seg universets geometri: øverst er en kule med en innskrevet rød trekant. I midten er noe som ligner på en del av en smultring. På innsiden av smultringen er den røde trekanten skrevet inn og viser negativ krumning. Nederst er et helt flatt ark med den røde trekanten på skrevet.

Innen matematikken finnes det mange typer rom. I dagligtale snakker vi mest om rom i tre dimensjoner, slik som universet vi lever i. Figuren viser hvilke krumninger en todimensjonal versjon av universet vårt kan ha. Tredimensjonale rom kan også ha en krumning, men det er vanskeligere å visualisere.

Rom er i matematikken en samlebetegnelse på flere typer objekter med en eller annen form for ekstra struktur. I dagligtale bruker man ofte begrepet til å betegne det tredimensjonale rommet vi lever i, men det finnes andre mer generelle eksempler slik som topologiske rom, vektorrom, grafer og mangfoldigheter.

Konseptet rom har ikke en presis matematisk definisjon, men brukes som en samlebetegnelse på mange ulike begreper. Dette fungerer på samme måte som for eksempel begrepet tall. Når man snakker om tall i matematikken må man spesifisere hvilken type tall man bruker — for eksempel naturlige tall, heltall, rasjonale tall eller reelle tall. Dette er fordi et tall i seg selv ikke har noen presis definisjon. På tilsvarende måte må man presisere hvilken type rom man bruker.

Selv om vi ikke har noen presis definisjon for hva et rom er, kan vi gi det en mer matematisk beskrivelse. Man kan for eksempel si at et rom er en mengde med en gitt struktur. Nicholas Bourbaki lagde en grov inndeling for ulike strukturer man kan ha, og delte dem inn i tre typer:

  • topologiske strukturer
  • algebraiske strukturer
  • ordensstrukturer

Et rom kan også ha mer enn én struktur, og disse kan ofte flettes sammen på kompliserte måter.

Topologiske strukturer

Torus.
En torus, også kjent som en «donut» eller smultring, er en todimensjonal mangfoldighet.

Noe upresist sier en topologisk struktur noe om geometrien, eller sammensetningen til rommet. Et eksempel kan være en mengde med et atlas. Et atlas beskriver hvordan rommet kan limes sammen av biter som ser ut som flatt euklidsk rom. Dette kan tenkes på som å ta mange flate kart over hele jordkloden, altså et helt atlas, som til sammen beskriver jordas runde form. Et rom av denne typen kalles en mangfoldighet, og brukes hyppig i blant annet robotikk og kybernetikk.

Den mest grunnleggende topologiske strukturen kalles forvirrende nok for en topologi. En topologi bestemmer hvilke punkter i rommet som ligger «nær hverandre», uten å nødvendigvis vite hvor nær, eller engang hva «nær» betyr. En mengde med en topologi kalles et topologisk rom. Ved hjelp av en topologi kan man for eksempel definere hva det vil si at en funksjon mellom to rom er en kontinuerlig funksjon. En kontinuerlig funksjon \(f\colon X\to Y\) er da en funksjon som sender punkter som ligger nær hverandre i \(X\), til punkter som ligger nær hverandre i \(Y\).

Andre eksempler på topologiske strukturer kan være symplektiske mangfoldigheter, som brukes i klassisk mekanikk, og projektive varieteter, som brukes i kryptografi.

Algebraiske strukturer

Storsirkel

Storsirkelen er markert i rødt.

Av /Store norske leksikon ※.

Ofte er man interessert i å kunne måle diverse ting på rommet man bruker. For eksempel kan dette være å måle lengde eller vinkler. Slike strukturer kan som regel beskrives ved hjelp av funksjoner. For eksempel kan avstanden mellom to punkter på et matematisk rom S tenkes på som en funksjon \(d\colon S\times S\to \mathbb{R}\). Funksjonen tar inn de to punktene \(x\) og \(y\) på rommet \(S\) og gir ut avstanden mellom dem, \(d(x,y)\). En slik funksjon som måler lengde kalles ofte for en metrikk, og en mengde sammen med en metrikk kalles for et metrisk rom.

Et eksempel kan være hvordan man måler avstander på jordas overflate. Korteste avstand fra ett punkt til et annet finner man ved å følge en storsirkel og ikke en vanlig rett linje.

Når vi har en måte å måle avstand på, altså en metrikk, vet vi også hvor «nære» punkter er. Dette definerer en topologi på rommet, som vil si at hvert metrisk rom også er et topologisk rom. Slik kan ulike rom ha flere typer strukturer som samarbeider med hverandre.

Ordensstrukturer

En ordensstruktur gir oss informasjon om hvordan elementer forholder seg til hverandre, ofte via en form for størrelse. For eksempel er tallet \(5\) større enn tallet \(3\), så heltallene har innebygd en naturlig ordning.

Ordensstrukturer kan for eksempel gi oss informasjon om dimensjonen til et rom, eller om deler av rommet har en eller annen definert retning, slik som i en rettet graf eller et nettverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg