rokkering

Artikkelstart

Rokkering, rokkering eller "rockering" er et leketøy og treningshjelpemiddel som roteres rundt hoftene, halsen, armene eller beina når en beveger kroppen i sirkler. Rokkeringen er vanligvis laget av plast eller et annet lett materiale.

Faktaboks

Uttale
rˈokkering
Også kjent som
eng. hula-hoop (av den hawaiiske hula-dansen og hoop, 'ring')

Historikk

Rokkeringen ble lansert i USA i midten av 1950-årene, og var til å begynne med laget av bambus. Etter det store, kommersielle gjennombruddet ble det en periode på slutten av 1950-tallet mangel på bambus for å produsere ringene. I 1957 ble rokkeringer laget av plast lansert i Australia. I Norge ble rokkeringen lansert av Steinkjermannen Arvid Saugestad i 1957.

I USA blir rokkeringene kalt hula hoops og tidlig på 2000-tallet oppstod den nye danse- og treningsformen hoopdans, hvor man bruker store rokkeringer til å danse med.

Utøvelse

Opprinnelig var målet med rokkeringen å holde den snurrende rundt kroppen så lenge som mulig, uten at den stopper eller faller ned. Senere er det utviklet mange avanserte øvelser og det arrangeres konkurranser på ulike nivåer. Rokkeringen brukes også til rytmisk gymnastikk (RG), til dans og til sjonglering på sirkus og nysirkus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg