rock'n'roll

Pressebilde av Chuck Berry, antakeligvis fra 1957.

Av .
Bill Haley & The Comets regnes som tidlige pionerer innen rock and roll. Reklamefoto fra 1956.

Artikkelstart

Rock’n’roll er en sjanger innen populærmusikken som oppstod på slutten 1940-tallet og tidlig 1950-tall. Den utviklet seg fra musikalsk stiler som gospel, jump blues, jazz, boogie boogie, rhytm’n’blues og countrymusikk. Piano og saxofon var viktig ledende instrumenter i den tidlige rock’n’roll, etter hvert ble disse supplert med eller erstattet av gitaren.

Faktaboks

Uttale
råk ən roul
Etymologi
engelsk slanguttrykk fra bluesmusikken med seksuelle konnotasjoner
Også kjent som

egentlig rock and roll, forkortelse R&R

Et kjent stiltrekk er danserytmen med den aksentuerte ‘backbeat’ med skarptromma. Rock’n’roll fikk stor påvirkning på livsstil, moter, holdninger og språk, noe som ble formidlet gjennom ukeblader, film og tv. Rundt midten av 1960-tallet utviklet rocken seg til den mer omfattende internasjonale musikkstilen vi kaller ‘rock’.

Rock’n’roll og rockabilly er overlappende musikksjangere på femtitallet. Det er uklare grenser mellom de to formene, men det finnes noen forskjeller som er brukt til å skille dem fra hverandre. Rock’n’roll sies å ha sterkere røtter i blues/rythm’n’blues og framføres ofte med bass, trommer og elektrisk eller akustisk gitar, men også med piano og blåsere. Rockabilly har mere innslag av country og hillbilly-musikk og framføres med ‘slap’ bass, akustisk og elektrisk gitar, ofte uten trommer.

Rock’n’roll utviklet seg rundt om i flere deler av USA, mens rockabilly knyttes til sørstatene og Sun Records i Memphis. Rock’n’roll kan ha en fyldigere klang, særlig med påvirkning fra rythm’n’blues og doowop og med gode studioopptak. Rockabillys klangbilde kan betegnes som råere, det vil si når de spilles med færre instrumenter og opptakene er gjort av levende framføring utenfor studio.

Noen framtredende rock’n’roll-musikere er Chuck Berry, Elvis Presley (RCA), Little Richard, Bill Haley, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Fats Domino og Duane Eddie. De som spiller mer rockabilly er artister som Carl Perkins, Elvis Presley (SUN) og Johnny Burnette and his rockabilly trio.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg