Robusthet er det begrepsmessig motsatte av sårbarhet. Som sårbarhet handler robusthet om hvordan påkjenning og stress (risikokilder) vil kunne gi konsekvenser for noe som er av verdi for oss mennesker. Konsekvensene kan være knyttet til for eksempel liv og helse, miljø og/eller økonomiske verdier.

I dagligtalen brukes begrepet om det å ha evne til å tåle påkjenninger og stress som kan føre til skader og tap.

Risikofaglig bruk

Robusthet forstås som evnen et system har til å tåle påkjenninger og stress (risikokilder).

Beskrivelse eller måling av robustheten utføres i en sårbarhets-/robusthetsanalyse og omfatter: spesifikasjon av konsekvenser (gitt risikokilden) og uttrykk for hvor trolige disse er. Grad av tro beskrives ved hjelp av sannsynligheter og vurderinger av styrken på kunnskapen som disse sannsynlighetene bygger på.

Vi har et robust system når robustheten vurderes som høy, eller sårbarheten er liten. En person som får en infeksjon er robust dersom denne ikke påvirker hans helse i særlig grad og han/hun er raskt tilbake i normal tilstand dersom infeksjon har svekket ham/henne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg