Robot-assistert kirurgi. Av /Flickr. CC BY NC ND 2.0

robot-assistert kirurgi

Robot-assistert kirurgi er en type kikkhullskirurgi hvor kirurgen kontrollerer de kirurgiske instrumentene fra en konsoll. Instrumentene har flere bevegelsesmuligheter ved robot-assistert kirurgi enn ved vanlig kikkhullskirurgi.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Robot-assistert kirurgi er en form for 'minimal invasiv kirurgi' eller kikkhullskirurgi. I motsetning til vanlig kikkhullskirurgi, som i hovedsak utføres med rette instrumenter, så har robot-kirurgi noen flere fordeler med flerleddede instrumenter og muligheter til å bruke disse instrumentene i flere retninger. I tillegg er de fleste konsollene for robotkirurgi utstyrt med 3D-kamera som gir bedre dybdesyn.

Faktaboks

Også kjent som
robotkirurgi

Selve operasjonen utføres fortsatt av en kirurg og assistent, men utførelsen av instrumenteringen overføres fra en konsoll hvor kirurgen dirigerer instrumentene, til selve robotarmene som utfører selve handlingen. Roboten er således ikke selvstendig eller automatisk, men kan kompensere for bevegelser, skjelving på hånden og utføre tredimensjonale bevegelser ved trange forhold, som å sy (suturere).

Robot-assistert kirurgi kan utføres inne de fleste kirurgiske spesialiteter, men har vunnet størst plass innen noen områder inne urologi (prostatakirurgi og nyrekirurgi), gynekologi og mage- og tarmkirurgi (gastrokirurgi). Felles for disse tre fagfeltene er operasjoner i bekkenet, som kan være trangt og vanskelig tilgjengelig både ved åpen og laparoskopisk kirurgi.

Nytten ved robot-assosiert kirurgi diskuteres fortsatt, da gevinsten er dels begrenset og kostnadene kan være høye ved innkjøp og drift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg