ro/ro-skip

Et ro/ro-skip blir lastet med containere gjennom en akterrampe. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
En truck losser tunge kolli på en tralle fra ro/ro-skipet Höegh Tracer i Port Newcastle i Australia.
Av .

Artikkelstart

Ro/ro-skip er fartøy der lasting og lossing skjer ved at lasten kjører selv på egne hjul eller trekkes på spesielle traller. Betegnelsen er en forkortelse for roll on/roll off.

Faktaboks

Etymologi
engelsk roll on/roll off, ‘rull på/rull av’

Lasting og lossing skjer via en stor akterport, en baugport eller sideporter. Dersom fartøyet har flere dekk, er disse forbundet med hverandre gjennom ramper. Ro/ro-teknikken gir stor fleksibilitet og rask lossing og lasting da det ikke er bruk for kraner eller annet løfteutstyr i havnene eller om bord i skipet.

Det finnes mange varianter av ro/ro-skip, blant annet kan de tradisjonelle bilfergene regnes inn i denne kategorien. Andre typer er store kombinerte bil- og passasjerferger som brukes i utenlandstrafikken og som også betegnes som ropax-ferjer. Rene lasteferger som kun tar trailere og annet gods på rullende traller er klassiske ro/ro-skip og brukes mye i blant annet Middelhavet og Østersjøen. I tillegg til trailere og andre kjøretøyer frakter disse skipene gods på traller som containere, skogs- og papirprodukter og tyngre maskinelt utstyr. Rene bilskip som frakter nye biler og anleggsmaskiner fra fabrikkene og ut til forbrukermarkedene for salg kan også regnes inn i kategorien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg