rive

En typisk trøndersk rive fra ca. 1900.
En rive med jerntinder.

Artikkelstart

En rive er et håndredskap med langt skaft som er festet til et tverrstykke med tinder. Tindene kan være av tre eller jern; på moderne river er hele hodet laget av plast eller jern.

Faktaboks

Uttale

ri:`və

Etymologi
av norrønt hrífa
Også kjent som
rake brukes også, men det bør unngås, da det egentlig er verbet.

Bruken

Bruken av river til å rake sammen gress og høy er gammel. Å tinde river var et typisk arbeid for eldre menn på kveldstid. Tresorten hegg egnet seg godt til rivetinder. Lengden på skaftet varierte etter forholdene. Var det tynt med gress i utslåtter og liknende, kunne det bli brukt river med lange skaft.

I eldre tid kunne også river av tre med brede jerntinder brukes til jordbearbeiding. Disse rivene fikk da samme funksjon som en harv.

Moderne river av jern brukes stort sett til å rake utover og jevne jord og grus når det skal anlegges plener eller gruses veier og lignende.

En rive var det vanligste merket på primstaven 10. juli, et symbol på at det var tid for slåttonn. En forseggjort og dekorert rive kunne også tjene som en festegave til en kommende brud.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Dybdahl, Audun (1985). Fôr, fe og melkestell i eldre tid. Steinkjer Museum.

Kommentarer (2)

skrev Reidar Erke

Hvorfor finner jeg ikke ordet rake, som er synonymet? Rake [reik] brukes i engelsk, men skulle gjerne vite mer om ordet.

svarte Tidligere redaksjon for naturfag

du har rett i at rive og rake kan brukes synonymt, de står begge i Norsk ordbok og Norsk Riksmålsordbok. I Norsk ordbok står det at rake kommer av det gammelnorske ordet raka som betyr samle sammen, kare. I sammensetninger brukes ikke rive og rake helt synonymt, vi bruker f.eks. ildrake og ikke ildrive. Vennlig hilsenredaksjonen for naturfag

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg