risrotter

Artikkelstart

Risrotter er gnagere i hamsterfamilien. Tidligere var alle eller de fleste av disse plassert i slekten Oryzomys. Denne er nå splittet i mange slekter og vil kanskje ikke bli brukt videre. Risrotter er derfor ikke lenger en taksonomisk enhet og bør omdefineres.

Faktaboks

Også kjent som

den tidligere slekten Oryzomys

Slektskap

Det er 76 arter som på engelsk innheolder leddet risrotte ("rice rat"). De er plassert i seks slekter; Nephelomys, Mindomys, Oecomys, Euryoryzomys, Transandinomys og Handleyomys (inkluderer flere usikre arter). De fleste av disse lever i Sør-Amerika, 12 arter lever i Mellom-Amerika og Mexico. Risrotter er plassert i tribus Oryzomyini i underfamilien Sigmodontinae, som i hovedsak er utbredt i Sør-Amerika.

Beskrivelse

I utseende og størrelse ligner de mer på vår husmus enn på ei rotte. De har spiss snute, store ører og øyne og lang hale. Pelsfargen går mest i rødbrunt, brunt og grått. Noen arter har lengre hår i en tynn dusk ytterst på halen. Halen er oftest noe lenger enn kroppen. Typiske kroppslengder er mellom 8 og 18 cm, halelengder mellom 10 og 20 cm og vekter mellom 25 og 125 g. Enkelte arter er større, den største har kroppslengde 29 cm og halelengde 25 cm.

Levevis

De fleste artene lever i skog, de fordeler seg på mange forskjellige skogtyper. De finnes også i fjellskoger opp til 4 000 meter over havet. Det finnes arter som lever hovedsakelig på bakken, andre som lever mest oppe i trærne og sikkert mange som kan finnes begge steder. Enkelte arter er ganske akvatiske. Kunnskapen om mange arter er nok temmelig mangelfull. Noen arter som levde på øyer er utryddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg