Risrotter, gnagere i hamsterfamilien. Tidligere var alle eller de fleste av disse plassert i slekten Oryzomys. Denne er nå splitta i mange slekter og vil kanskje ikke bli brukt videre. Risrotter er derfor ikke lenger en taksonomisk enhet og bør omdefineres.

Det er 76 arter som på engelsk innheolder leddet risrotte ("rice rat"). De er plassert i seks slekter; Nephelomys, Mindomys, Oecomys, Euryoryzomys, Transandinomys og Handleyomys (inkluderer flere usikre arter). De fleste av disse lever i Sør-Amerika, 12 arter lever i Mellom-Amerika og Mexico. Risrotter er plassert i tribus Oryzomyini i underfamilien Sigmodontinae, som i hovedsak er utbredt i Sør-Amerika.

I utseende og størrelse ligner de mer på vår husmus enn på ei rotte. De har spiss snute, store ører og øyne og lang hale. Pelsfargen går mest i rødbrunt, brunt og grått. Noen arter har lengre hår i en tynn dusk ytterst på halen. Halen er oftest noe lenger enn kroppen. Typiske kroppslengder er mellom 8 og 18 cm, halelengder mellom 10 og 20 cm og vekter mellom 25 og 125 g. Enkelte arter er større, den største har kroppslengde 29 cm og halelengde 25 cm.

De fleste artene lever i skog, de fordeler seg på mange forskjellige skogtyper. De finnes også i fjellskoger opp til 4 000 m o.h. Det finnes arter som lever hovedsakelig på bakken, andre som lever mest oppe i trærne og sikkert mange som kan finnes begge steder. Enkelte arter er ganske akvatiske. Kunnskapen om mange arter er nok temmelig mangelfull. Noen øy-arter er utrydda.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.