Risker er skivesopper som utmerker seg ved å ha melkesaft, oftest hvit, men også rødgul, fiolett, gul, eller vannklar, som pipler frem i brudd. De har i likhet med kremlene et sprøtt, ikke fibrøst kjøtt. Mer enn 70 arter i Norge.

Matriskene granmatriske (L. deterrimus), og furumatriske, (L. deliciosus), spises mest i Norge og er meget lett kjennelige med gulrotfarget, mild melk.

Mandelriske, L. volemus, har også mild melk (hvit), mens de aller fleste, som skjeggriske, L. torminosus, og hulriske, L. trivialis, har skarp melk.

Disse og flere andre «skarpe risker» brukes i stor utstrekning til mat i Finland og Russland etter nedsalting eller forvelling. Uten slik forbehandling regnes de å være giftige.

Lakrisriske, L. helvus, har meget sparsom, vannklar, mild melk, og er den eneste av de «milde risker» som er giftig.

Alle riskene er viktige mykorrhizasopper (sopprot), og de er ofte knyttet til bestemte trær, for eksempel:

  • granmatriske til gran
  • furumatriske til furu
  • skjeggriske til bjørk
  • hasselriske, L. pyrogalus til hassel
  • eikeriske, L. quietus til eik
  • bøkeriske til bøk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.