Risikopersepsjon er en subjektiv oppfatning av risiko, hva folk er tilbøyelig til å betrakte som trygt og utrygt.

Faktaboks

Uttale
rˈisikopersepsjˈon

Subjektive vurderinger av risiko gjør vi svært ofte. Eksempelvis vet vi at det er skadelig å røyke. Den risiko en person forbinder med røyking vil da være en kombinasjon av opplevd fare ved røyking, og opplevd sannsynlighet for at det negative skal inntreffe.

Siden risikopersepsjon angår våre spontane vurderinger, kan den være påvirket av ulike faktorer som gjør at den avviker fra mer objektive vurderinger. Noen eksempler:

  • Man kan bagatellisere negative utfall («bruker du sikkerhetsbelte, er man sikret i tilfelle kollisjon») og dermed redusere opplevd risiko.
  • Man kan også fremheve lav sannsynlighet for at noe negativt skal inntreffe for å redusere opplevd risiko. Eksempelvis vet vi at sannsynligheten for å dø i en flyulykke er ytterst liten. Derfor anser vi det å fly som lite risikofylt, selv om vi vet at en flyulykke kan ha katastrofale konsekvenser om den først inntreffer.
  • Forskning har vist at risiko undervurderes i situasjoner der vi føler kontroll og har valgt situasjonen selv. Gjentatt erfaring med å lykkes i risikosituasjoner (eksempelvis fallskjermhopping og ekstremsport) gjør at opplevd risiko reduseres.
  • Tilgjengelighet (availability) kan påvirke risikooppfatning. Eksempelvis vil farene ved røyking virke spesielt sterkt om man lett kan forestille seg eksempler som illustrerer trusselen («min mor fikk kreft, og hun røykte»).

Kunnskaper om risikopersepsjon er en forutsetning for vellykket risikokommunikasjon, for eksempel når det skal gis opplysninger om helserisiko forbundet med matvarer eller bivirkninger av legemidler.

Myndighetene bruker ofte risikoinformasjon som virkemiddel i kampanjer. Helseadvarsler på snus- og røykeprodukter har som formål å øke risikooppfatningen knyttet til slike produkter. Forskning viser at det er en sammenheng mellom risikooppfatning og atferd (høy oppfattet risiko innebærer lavere tendens til bruk), men faktisk atferd er også bestemt av andre faktorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg