Ridderost

Ridder er en halvfast norsk ost.

Ridderost
Av /TINE.

Ridder er en norsk halvfast, kittmodnet ost (vasket skorpe). Skorpen er mot det oransje i fargen på grunn av tilsetting av fargestoffet annatto i saltvannsoppløsningen osten vaskes med, mens selve osten er blekgul. Osten kommer i to varianter, Ridder og Ridder Classic, og har markant smak og duft.

Faktaboks

Også kjent som

ridderost

Den ble utviklet i slutten av 1960-årene ved Tine SAs meieri i Tresfjord i Møre og Romsdal. Osten ble første gang ystet i 1970 og produseres fremdeles ved samme meieri. Det er et krav at melken må komme fra Vestnes og Rauma kommuner.

Osten formes som et hjul på 1,7 kilogram. Fettinnholdet i tørrstoffet er 60 prosent, 38 prosent av total vekt.

Osten innehar merket Spesialitet fra Stiftelsen Norsk Mat. Navnet «Ridder» er et registrert varemerke for Tine SA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg