ribbesåtemose

Ribbesåtemose Campylopus introflexus etablerer seg på jord og torv der den naturlige vegetasjonen har blitt fjærnet.

ribbesåtemose
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ribbesåtemose er bladmose med lansettformede blad som har bred nerve med langsgående ribber på den siden som vender fra stammen. Bladene ender i en oftest lang, fargeløs spiss som er karakteristisk tilbakebøyd når mosen er tørr. Ribbesåtemose vokser i tette, 1-6 centimeter høye, gulgrønne til grågrønne tuer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Campylopus introflexus
Beskrevet av
(Hedw.) Brid.
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko

Ribbesåtemose stammer fra den sørlige halvkule. Arten har spredd seg svært raskt i Europa etter første funn i England i 1941. I Norge ble den første gang funnet på Sotra i 1978, og er i dag kjent i kyststrøk fra Østfold til Trøndelag.

Ribbesåtemose er knyttet til kystlynghei i Sør og Midt-Norge. En regner med at arten vil spre seg videre langs kysten og innover i fjordene. På norsk liste for fremmede arter er arten vurdert til å ha svært høy risiko fordi den har lang levetid, effektiv spredning og den kan påvirke andre arter i kystlynghei negativt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

ribbesåtemose
Campylopus introflexus
Tidligere vitenskapelig navn
Campylopus balansaeanus Besch., Campylopus lepidophyllus (Müll.Hal.) A.Jaeger, Campylopus pudicus (Hornsch. ex Müll.Hal.) A.Jaeger, Campylopus tasmanicus Paris, Dicranum introflexum Hedw.
Artsdatabanken-ID
104243
GBIF-ID
5281901

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg