returpapir

Returpapir er brukt papir som samles inn og brukes til produksjon av nytt papir og ny kartong. Returpapir egner seg godt som råvare til produksjon av nytt papir. Trefibrene har gode egenskaper for gjenvinning og kan gjenvinnes mange ganger før fibrene blir slitt ut.

Faktaboks

Uttale
retˈurpapir
Også kjent som
makulatur

Verdens forbruk av papir og kartong var i 2004 cirka 358 millioner tonn, mens det til produksjonen ble benyttet cirka 177 millioner tonn returpapir. Returpapir er derfor et svært viktig råstoff for papirindustrien. Noe returpapir blir brent for energiproduksjon. Teoretisk er det mulig å gjenvinne 75 prosent av alt papir som brukes, i praksis ligger grensen noe lavere. Mest effektive til å utnytte returfiber er land som er tett befolket og/eller har små skogressurser. Land som for eksempel Japan, Nederland og Tyskland samler inn over 60 prosent, mens man i Norge resirkulerer en noe mindre andel. I de siste årene har for øvrig Kina dukket opp som en stor aktør på dette markedet, både når det gjelder papirproduksjon og bruken av returpapir.

Returpapirets verdi er bestemt av dets styrke og lyshet. Avfall av bølgepapp er derfor ettertraktet, selv om det er brunt. Like ettertraktet er utrykte kanter av bedre trykk- og skrivepapir. Brukte aviser og magasiner er også et viktig råstoff, og dette utnyttes blant annet ved Norske Skogs fabrikk i Skogn. Dette sortimentet krever fjerning av trykksverten før det kan brukes i nye produkter, og en slik prosess finnes også i Skogn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg