Reglene om opplæring i og på samisk følger i hovedsak av lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringsloven) av 17. juli 1998 nr. 61 kapittel 6. Med «opplæring i samisk» forstås opplæring i samisk språk som eget fag. «Opplæring på samisk» betyr at opplæringen i alle fag i størst mulig grad foregår med samisk som opplæringsspråk, med samiske læremidler og i tråd med samisk læreplanverk.

I samiske distrikt har alle i grunnskolealder rett til opplæring i og på samisk. Dette følger av opplæringsloven § 6-2 første ledd. Utenfor samiske distrikt kreves det at minst ti elever, uavhengig av etnisk tilhørighet, i en kommune ønsker opplæring i og på samisk, for at slik opplæring skal gis. Dersom det er ti eller flere elever som ønsker samiskopplæring, har de imidlertid rett til og krav på dette. Denne retten består så lenge det er minst seks elever igjen i gruppa, jf. opplæringsloven § 6-2 annet ledd. Retten er altså avhengig av at flere ønsker dette, altså en grupperettighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg