retningsnummer

Artikkelstart

Retningsnummer er de første sifrene av et nasjonalt telefonnummer, det brukes for å angi i hvilket område av landet nummeret hører til. Slike brukes i mindre grad i dag, i Norge gikk man bort fra dette i 1993.

Retningsnumrene var knyttet til den gamle teknologien for automatiske telefonsentraler, der sifrene ble sendt som serier av impulser fra fingerskiven på telefonapparatet. Impulsene styrte trinnvis innstillingen av releutstyr, som kontrollerte hvilken utgående linje som skulle tilkoples. For fjernvalgsamtaler styrte de første impulsseriene kopling til den linjen som gikk mot telefonfjernsentralen i det aktuelle området. Påfølgende impulsserier ville der styre koplingen videre til linjen for aktuell områdesentral, derfra til lokalsentralen og til slutt til ut til mottakers abonnentlinje.

Moderne datamaskinstyrte telefonsentraler arbeider med programstyrte tabeller og utveksling av kontrollinformasjon via egne datanett (felleskanalsignalering). Abonnentnummeret er da blitt en identitet i nettverket og kan plasseres i en hvilken som helst sentral.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg