resultatforpliktelse

Artikkelstart

En resultatforpliktelse er et begrep som særlig benyttes i gjensidig bebyrdende kontraktsforhold. Begrepet angir at realdebitor, for å oppfylle kontrakten, plikter å frembringe et bestemt resultat. Det er ikke tilstrekkelig at realdebitor har gjort så godt han kan for å oppfylle kontrakten, hvis ikke det bestemte resultatet er oppnådd. Realdebitor vil som regel ikke ha krav på vederlag for sin innsats hvis ikke det ønskede resultatet ikke oppnås.

Eksempler på resultatforpliktelser er:

  • en selger av en gjenstand må levere fra seg salgsgjenstanden til kjøperen for at han skal ha krav på betaling
  • en utleier må stille den leide tingen til leierens disposisjon for å ha krav på leien
  • en transportør plikter som regel å bringe godset (helskinnet) frem til bestemmelsesstedet for å ha oppfylt transportavtalen
Motsatsen til en innsatsforpliktelse, er eninnsatsforpliktelse, hvor det er tilstrekkelig at realdebitor har levert en faglig god innsats for at realdebitor skal ha krav på vederlag. Mellom resultatforpliktelsene og innsatsforpliktelsene finnes det mange mellomformer, eksempelvis hvor kontraktsforpliktelsen bare går ut på å gjøre en faglig god innsats, men hvor realdebitor først har krav på vederlag hvis han har oppnådd et bestemt resultat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg