Respirasjonskvotient er forholdet mellom mengden karbondioksid (CO2) produsert og oksygen (O2) forbrukt ved fullstendig oksidasjon av et stoff i et biologisk system, for eksempel en celle eller et organ.

Faktaboks

Uttale
respirasjˈonskvotient

Hvis respirasjonskvotienten er kjent, for eksempel ved direkte måling, kan man slutte seg til hva slags næringsstoffer som er forbrukt. Et karbohydrat gir eksempelvis en respirasjonskvotient lik 1. Dette sees av at et karbohydrat forbrenner etter ligningen C6H12O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H2O. Man kan vise at biologisk oksidasjon av fett gir en respirasjonskvotient på omkring 0,7, og av protein en respirasjonskvotient på rundt 0,8. Disse forholdene er av interesse ved ernæringsfysiologiske betraktninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg