resistivitetskoeffisient

Artikkelstart

Resistivitetskoeffisient er en temperaturkoeffisient som angir hvordan den elektriske resistiviteten endrer seg med temperaturen. Symbolet for resistivitetskoeffisient er α.

Resistivitet (symbol ρ) er et mål på motstanden som elektrisk strøm møter når den går gjennom et materiale. For de fleste materialer endrer denne seg med temperaturen. Med en positiv resistivitetskoeffisient øker resistansen til en elektrisk leder når temperaturen øker.

Resistivitetskoeffisienten fastsettes eksperimentelt og den er heller ikke uavhengig av temperaturen. Temperaturavhengigheten er imidlertid liten og innenfor et avgrenset temperaturområde kan man derfor anta at den er konstant. En brukbar tilnærming vil da være at resistiviteten endrer seg lineært med temperaturen.

Hvis resistiviteten ved en referansetemperatur T0 er målt til ρ0, kan man forenklet beregne resistiviteten ρ ved temperatur T1 etter formelen:

  • ρ(T1) = ρ0 + α·ρ0(T1-T0)

De fleste metaller har en positiv resistivitetskoeffisient. Materialer med spesielt høye koeffisienter, det vil si at resistansen øker raskt med temperaturen, kan ha nyttige anvendelser, for eksempel til sikringer.

Med en negativ resistivitetskoeffisient vil resistansen avta når temperaturen øker. Dette forekommer i en del halvledere.

En følge av at resistansen påvirkes av temperaturen er at ledninger, resistorer og andre komponenter får endrede egenskaper som ofte er uønsket og som kan forårsake feilfunksjoner i en elektrisk krets. Denne egenskapen kan imidlertid også være ønskelig, for eksempel er en termistor avhengig av en høy negativ resistivitetskoeffisient.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg