resiprokt pronomen

Artikkelstart

Et resiprokt pronomen er et pronomen som uttrykker gjensidighet, og er på grunn av sin betydning alltid flertall.

Faktaboks

Uttale
rˈesiprokt pronˈomen
Etymologi
av latin ‘gjensidig’

Det norske resiproke pronomenet er hverandre, og det kan brukes i alle personene:

  • Vi ser på hverandre.
  • Dere kysser hverandre.
  • De kjenner hverandre.

I eksemplet Vi ser på hverandre er det resiproke pronomenet nødvendig og kan ikke utelates uten å endre betydningen av setningen. I eksempelet Dere kysser hverandre er verbet i seg selv resiprokt – det vil si at det ligger i selve handlingen 'å kysse' at den er gjensidig – og da er det resiproke pronomenet valgfritt. Setningen Dere kysser betyr altså det samme som Dere kysser hverandre. Noen verb alternerer mellom å uttrykke resiprositet med pronomen og med s-endelse. Betydningen av Vi treffer hverandre i morgen kan dermed også uttrykkes med Vi treffes i morgen.

Til grunn for betydningen av en resiprok konstruksjon ligger to aktive, ofte transitive, konstruksjoner. De kjenner hverandre betyr således 'Han kjenner henne og hun kjenner ham'. Resiproke konstruksjoner har derfor en mer kompleks syntaktisk struktur enn vanlige, aktive konstruksjoner.

I engelsk er det vanligste resiproke pronomenet each other, som i They love each other, mens i de romanske språkene uttrykkes resiprositet med det samme pronomenet som i refleksive konstruksjoner. Si amano kan således på italiensk bety både 'de elsker hverandre' og 'de elsker seg selv' avhengig av om pronomenet si oppfattes som resiprokt eller refleksivt. Hvordan resiprositet uttrykkes, varierer en del i verdens språk, og slett ikke alle bruker pronomen.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

  • Faarlund, J. T., Lie, S., & Vannebo, K. I. (1997). Norsk referansegrammatikk. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg