reserver (naturressurser)

Artikkelstart

Reserver er et begrep som brukes for å angi hvor stor del av en ikke-fornybar naturressurs som er økonomisk drivverdig.

Et anslag for å angi størrelsen av en reserve er basert på hvor mye av ressursen som er sikkert påvist, og omfatter ikke sannsynlige ressurser, som bare kan anslås ut fra for eksempel geologiske parametere. Reservenes størrelse er dessuten avhengig av pris som ressursen har i markedet og kostnader for å utvinne ressursen.

For kritiske naturressurser, som olje og naturgass, er det vanlig å beregne forholdstallet R/P (engelsk: R/P-ratio) som er forholdet mellom gjenværende reserver (R) og årlig uttak (P – produksjon). Forholdstallet blir et mål på hvor mange år en gitt reserve vil vare med dagens årlige uttak av reserven, og kan bli brukt av myndigheter og selskaper til å vurdere tilgjengeligheten av en ressurs i fremtiden. Mens årlige uttak kan angis med stor presisjon, er det mer usikkerhet knyttet til den anslåtte størrelsen av gjenværende reserver. Dessuten vil en fremtidig knapphet øke prisene og dermed mengden som er økonomisk drivverdig, samt at ny leteaktivitet etter alt å dømme vil avdekke nye forekomster av ressursen.

Denne usikkerheten, knyttet til forholdstallet R/P, blir ofte oversett og en forenklet fortolkning av dette tallet har ledet til mange feilaktige spådommer om fremtidig råstoffmangel. For eksempel har det ved henvisning til R/P-tall for olje, vært mange som har spådd at verden snart "går tom for olje". Dette har vist seg å være feil fordi forholdstallet R/P ikke tar i betraktning at fremtidige reserver vil vokse med bedre utvinningsteknologi, høyere priser og leting i nye områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg