Repslager, håndverker som fremstiller tau, oftest i såkalt reperbane. Repslaging foregår nå for det meste fabrikkmessig. Selv om kunstfiber og industrielt produsert tauverk har overtatt markedet for de fleste håndverksproduserte produkter i naturfiber, er det behov for noen repslagere for å møte etterspørsel fra eiere av tradisjonelle båter og fartøy og for å ivareta kompetansen i faget. Derfor har Kunnskapsdepartementet i 2011 gitt repslagerfaget godkjenning som lærefag.

Faget vil bygge på Vg1 design og håndverk og skal tilbys som særløpsfag, det vil si ett års opplæring i skole etterfulgt av tre år som lærling i bedrift (1+3-modellen).

I 1995 fikk Hardanger fartøyvernsenter egen repslager. Da var det mer enn 40 år siden noen hadde tatt fagbrev som repslager her i landet. Senere har to andre gått i lære ved fartøyvernsenteret, som er alene i Norge om å holde det tradisjonsrike faget i hevd.

Denne fagkunnskapen ved senteret blir benyttet i forsking og når historisk bruk av tau blir dokumentert og rekonstruert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.