renrom

Artikkelstart

Renrom er konstruerte miljø som i hovedsak benyttes innen forskning og produksjon med spesielle krav til renhet. I renrom har man et kontrollert nivå av kontaminasjon. Typen renrom er klassifisert etter antallet partikler per kubikkmeter ved en gitt størrelse.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk ‘cleanroom’

Klassifikasjon av renrom

Den Internasjonale Standardiseringsorganisasjonen ISO utvikler den mest brukte standarden for renrom i Norden. De klassifiserer renrom fra 1 til 9. Utendørs i et typisk urbant strøk inneholder luften ca. 35.000.000 partikler større enn 0.5µm per kubikkmeter. Dette tilsvarer et ISO 9 renrom (35.200.000 partikler ≥0.5 µm/m³). Et ISO 1 renrom tillater ingen partikler av denne størrelse, kun to partikler ≥0,2µm og ti partikler ≥0,1µm per kubikkmeter.

Unidireksjonelle og ikke-unidireksjonelle renrom

Et renrom er enten unidireksjonelt eller ikke-unidireksjonelt. Disse to typene er også kjent som laminære eller turbulente renrom. I begge typene tilføres luft behandlet av et klimaanlegg gjennom høyeffektive luftfilter over det kritiske området. Renrom med unidireksjonell luftstrøm har overlegen renhet og mer kontrollerte luftstrømmer, men krever en mye større luftmengde enn ikke-unidireksjonelle renrom.

Det er vanlig å dele rommet inn i soner med gradvis økende renhet for å oppnå et høyt nivå. Overtrykk i rommet er vanlig for å holde ufiltrert luft ute.

Renrom i forskning og produksjon

Renrom kan oppta tusenvis av kvadratmeter i fabrikkproduksjon eller komme i form av mindre arbeidsstasjoner.

Personell går inn og ut av renrom via sluser og heldekkende tøy kan være påkrevd. Klær, utstyr og møbler innad i rommet er designet for å produsere et minimum av partikler og mange materialer er som regel ekskludert fra rommet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg