Remanens er i fysikken gjenværende magnetisme i et ferromagnetisk materiale som har vært magnetisert, men ikke lengre befinner seg i et ytre magnetisk felt. I blant brukes også betegnelsen magnetisk remanens. En magnet har remanens.

Faktaboks

Uttale
remanˈens
Etymologi
av latin ‘bli igjen’, jamfør fransk rémanence, engelsk remanence og tysk Remanenz

Remanens måles i samme enhet som magnetisk flukstetthet, tesla (T).

Former for remanens

Metningsremanens representerer det sterkeste magnetfeltet et materiale kan produsere. For eksempel kan neodymmagneter ha en remanens på 1,3 tesla.

Såkalt isoterm remanent magnetisering (IRM) kan oppnås ved først å gi et materiale en metningsremanens i én retning og så plassere materialet i et ytre magnetisk felt med motsatt retning. Materialets IRM er remanensen som er igjen når materialet fjernes fra det siste ytre magnetiske feltet. Dette kalles også demagnetiseringsremanens. Dersom et materiale med metningsremanens avmagnetiseres ved å plassere det i magnetfeltet til en vekselstrøm, kalles remanensen som er igjen når strømmen slås av for AC demagnetiserings-remanens.

En annen type remanens kalles ikkehysterese-remanens (anhysteretic remanent magnetization, ARM). ARM oppnås ved først å plassere en magnet i magnetfeltet til en vekselstrøm pluss en likestrøm. Så minskes vekselstrømmen gradvis til null. Da oppnås en såkalt ikkehysterese-magnetisering. Til slutt slås også likestrømmen av. Magnetiseringen materialet da har, er dets ARM.

Bruk

Remanensen i magnetiske materialer kan brukes i magnetisk minne i datasammenheng. I Jorden er remanens i magnetiske materialer en kilde til informasjon om hvordan Jordens magnetfelt har endret seg med tiden.

I sammenheng med transformatorer, elektromotorer og generatorer er remanens – for eksempel at en elektromagnet forblir magnetisk etter at strømmen er slått av – ofte et uønsket fenomen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg