relativ massetetthet

Artikkelstart

Relativ massetetthet, eller forenklet relativ tetthet, er en fysisk størrelse, uttrykt som forholdet mellom massetettheten til et stoff og massetettheten til et referansestoff. Et mye brukt symbol for relativ tetthet er SG (av engelsk: specific gravity) eller RD (av engelsk: relative density). Størrelsen blir også omtalt som spesifikk vekt, men denne betegnelsen kan være uheldig da vekt per definisjon er avhengig av gravitasjonen på stedet. Dessuten er spesifikk vekt tidligere brukt som betegnelse på massetetthet.

Faktaboks

Også kjent som

spesifikk massetetthet

For væsker er det vanlig at referansestoffet er vann med en temperatur på 4 o C, mens for gasser brukes luft ved 20 oC og 1 atm (101 325 Pa) som referanse. For en væske A, med massetetthet ρA kan spesifikk massetetthet beregnes som:

  • SGA = ρA / ρH2O

Relativ massetetthet kan også beregnes som forholdet mellom massene av like store volumer av et stoff og referansestoffet. Siden spesifikk tetthet er et forholdstall er den dimensjonsløs. For eksempel er massetettheten til vann ved 4 oC lik 1,0 kg/dm 3. Følgelig vil både massetetthet og relativ massetetthet ha samme numeriske verdi (1,0) ved denne temperaturen, men relativ massetetthet er angitt uten enhet. Fordelen med en dimensjonsløs størrelse er at verdien er uavhengig av hvilket enhetssystem massetettheten er beregnet etter. For eksempel er enheten for massetetthet i det amerikanske enhetssystemet pound per cubic feet til forskjell fra i det metriske systemet som benytter kilogram per kubikkdesimeter.

Relativ massetetthet varierer med temperatur og trykk. Stoffet som skal måles må ha samme temperatur og trykk som referansestoffet. Ved en endring i temperaturen vil ulike stoffer endre sitt volum på ulike måter. De fleste stoffer, men ikke alle, vil øke sitt volum når temperaturen øker, som innebærer at massetettheten avtar. Da endringen i volumet ikke er like, vil et stoff heller ikke ha samme relativ tetthet når temperaturen endrer seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg