relasjonsmodellen

Artikkelstart

Relasjonsmodellen ble utviklet av Edgar Frank Codd på 1960-tallet og presentert i den banebrytende artikkelen «A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks» fra 1970. Codd var matematiker, noe som terminologien for relasjonsmodellen er preget av. Data er lagret i tabeller eller relasjoner, og det er satt opp regler for hvordan relasjoner kan utformes. Codd definerte også hvordan data skal manipuleres ved å utvikle en relasjonsalgebra. Relasjonsalgebra er operasjoner med tabeller som operander og tabeller som resultat.

Tabellregler

  • Alle attributter er atomiske
  • Ingen tupler (rader, poster) er identiske
  • Radene har ingen definert orden (ingen sortering)
  • Nøkkel er entydig identifikator

Nøkkel er en attributt eller en gruppe attributter som til sammen gir en entydig identifikasjon for en rad i tabellen. Dette skal gjelde intensjonelt, det vil si at det skal gjelde for de aktuelle rader i tabellen og rader som settes inn i ettertid. Det innebærer også at attributter som inngår som nøkkelattributt ikke kan ha verdien NULL. NULL står for en verdi som ikke er gitt, eller som ikke er relevant for akkurat denne raden – kombinasjon av verdier for de andre attributtene i raden.

Fremmednøkler

En attributt eller gruppe av attributter som er nøkkel i en annen tabell kalles fremmednøkkel. Det kan være mange fremmednøkler i en tabell. Fremmednøkkel kan ha verdien NULL. For sikre seg at en fremmednøkkel faktisk viser til en eksisterende rad, kan en definere referanseintegritet for en fremmednøkkel.

Litteratur

  • E.F. Codd: «A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks», CACM, 13:6, juni 1970

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg