Tre noe forskjellige rekkespader fra Trøndelag
Tre noe forskjellige rekkespader fra Trøndelag

En rekkespade er et redskap som ble brukt til å fjerne fett, kjøtt og slinter fra huder og skinn. Etter selve garvingen i barkekaret måtte råvarene bearbeides mekanisk for å renses og mykes opp.

De fleste rekkespadene har form som en kort krykke med et avrundet jern med egg i den nedre enden. Rekkespadene ble først og fremst brukt av skinnfellmakere og pelsberedere, men ble også benyttet av garverne for å myke opp skinn av småfe til skofôr.

Bruken

Når rekkespaden skulle tas i bruk, ble den ene enden av skinnet gjort fast i et skråstilt stativ, en rekkekrakk, med kjøttsiden ut. Den som skulle utføre arbeidet, plasserte «krykken» i armhulen. Mange rekkespader var utformet slik at man fikk et godt grep med høyre hånd. Skinnet ble så holdt i venstre hånd, mens rekkespaden ble presset ovenfra og nedover. Plasseringen av skaftet i armhulen gjorde at man kunne skrape med stort trykk. Etter behandlingen med rekkespaden fikk skinnet en omgang i skinnbråken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Marit Holme Mehlum: Garving. Oslo 1994.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg