rekkespade

Tre noe forskjellige rekkespader fra Trøndelag

En rekkespade er et redskap som ble brukt til å fjerne fett, kjøtt og slinter fra huder og skinn. Etter selve garvingen i barkekaret måtte råvarene bearbeides mekanisk for å renses og mykes opp.

De fleste rekkespadene har form som en kort krykke med et avrundet jern med egg i den nedre enden. Rekkespadene ble først og fremst brukt av skinnfellmakere og pelsberedere, men ble også benyttet av garverne for å myke opp skinn av småfe til skofôr.

Bruken

Når rekkespaden skulle tas i bruk, ble den ene enden av skinnet gjort fast i et skråstilt stativ, en rekkekrakk, med kjøttsiden ut. Den som skulle utføre arbeidet, plasserte «krykken» i armhulen. Mange rekkespader var utformet slik at man fikk et godt grep med høyre hånd. Skinnet ble så holdt i venstre hånd, mens rekkespaden ble presset ovenfra og nedover. Plasseringen av skaftet i armhulen gjorde at man kunne skrape med stort trykk. Etter behandlingen med rekkespaden fikk skinnet en omgang i skinnbråken.

Litteratur

  • Marit Holme Mehlum: Garving. Oslo 1994.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg