rekkeklemme

Eksempel på rekkeklemmelist i et styreskap. Kabler kommer inn fra toppen og er tilkoplet på oversiden av klemmene. I dette tilfellet er den andre siden ikke tilkoplet, noe som skyldes at styreskapet enda ikke er ferdigkoplet.
av . CC BY SA 3.0
Rekkeklemmer; mellom klemme 2 og 3 ligger det en lask.
. Begrenset gjenbruk

Rekkeklemmer er en type koplingsklemmer som benyttes i sikringsskap, elektriske styreskap, kontrolltavler og lignende. Disse fungerer som forbindelsesledd mellom kabler og andre komponenter som befinner seg i eller utenfor skapet.

En elektrotavle inneholder elektriske komponenter som sikringer, motorvern og kontaktorer. Brytere og motorer er ikke plassert i tavlen og det er nødvendig å legge kabler til disse. Tavlen blir derfor utstyrt med rekkeklemmer der kablene til disse bryterne og motorene avsluttes. Disse kan være plassert i toppen eller bunnen av tavlen eller skapet, der det er gjennomføringsnipler for kabel.

Der det settes opp mange rekkeklemmer blir disse merket med for eksempel X1:1, X1:2, ..., X1:n der n er antall rekkeklemmer. Det lages også en rekkeklemmetabell, som er en fortegnelse over hvilke komponenter eller kabelnummer som er tilkoplet klemmen. Senere er det da enkelt å kople til motorer og brytere til tavlen. Der det er behov for å kople to eller flere ledere til samme koplingspunkt benyttes det lasker (metallforbindelse) mellom klemmene, fordi en skal unngå å kople to eller flere ledere under samme rekkeklemme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg