rekkekjuke

Rekkekjuke er en art av poresopper.

Faktaboks

også kjent som:

Antrodia serialis

Beskrivelse

Fruktlegemet er tiltrykt til nedløpende med hylleformet hatt i overkant, ofte taksittende. Hatten er opptil 1 cm bred, 15 cm lang hos store eksemplarer og opptil 1 cm tykk ved basis. Den er seig og vanligvis kan en med forsiktighet dra hele fruktlegemet av underlaget.

Hatten er først hvit, men snart lyst kanelbrun og fint filtet og uregelmessig sonet, poreflate rent hvit til trefarget. Porene er runde, og opptrer 3–4 per millimeter. Porelaget og hattkjøttet er rent hvitt.

Sent i sesongen er porelaget ofte angrepet av en imperfekt sopp som farger poreflaten rødlig, gjerne sammen med et insektangrep. Det dannes da fine sagmugg-lignende ekskrementer som blir hengende på poreflaten ved hjelp av fine spindelvev-lignende tråder. Angrepet er meget karakteristisk nettopp for denne arten.

Voksested og utbredelse

Rekkekjuke vokser nesten alltid på gran, og synes å tåle nokså sterk tørke. Den forekommer ikke sjelden på bearbeidet ved, så som i gamle uthus, lagret eldre tømmer og liknende. Den finnes også på furu, men sjeldnere enn på gran.

Den er vanlig i gransonen nord til Rana, mer sjelden på furu til Porsanger. Den er også funnet på Svalbard på gamle konstruksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg